Annonce
Annoncørbetalt indhold

Sådan kommer du i gang med sous vide

Du har måske hørt om sous vide, men har droppet at komme i gang med det fordi det lyder dyrt, besværligt og bøvlet. Og hvad kan det overhovedet?

Men der er faktisk mange gode grunde til at kaste sig over sous vide, og det er bestemt ikke besværligt eller frygtelig dyrt.

Først og fremmest udtales sous vide blot su vit. Og det betyder bare “under vakuum”, og metoden er at tilberede kød eller grøntsager i en vakuumeret pose i et vandbad. Ganke simpelt.

Metoden kom frem i 1970erne, og i starten blev den kun brugt af professionelle kokke. I dag er den hvermandseje.

Udstyr til sous vide

Sous vide kræver lidt ekstra udstyr, men det er nu ikke det vilde.

Du skal købe en vakuumpakker og en sous vide stav, som kan sættes fast i en almindelig stor gryde.

Mange steder kan du købe et sæt bestående af vakuummaskine, stav og poster og det kan fås til rimelige penge. Så lad ikke økonomien afskrække dig.

Fremgangsmåden

Selve tilberedningen er utrolig nem. Her kommes kød eller grøntsager i en pose, som derefter lukkes i vakuummaskinen. Kødet krydres typisk med salt, peber og smagsgivere, men det kan du læse mere konkret om i den store sous vide guide på Madensverden.dk.

Fyld vand i gryden, indstil den ønskede temperatur og tid på din sousvide-stav, hvorefter kødet eller grøntsagerne tilberedes ved en konstant temperatur. Meget simpelt.

Det er altså en slags langtidstilberedning ved en meget præcis temperatur, og det giver et fantastisk resultat.

Når tiden er gået, brunes kødet hurtigt af på en pande eller grill, og så har du det lækreste og møreste kød i byen.

Er du i tvivl om hvor lang tid kød og grøntsager skal have, kan du få hjælp i denne tabel med sous vide tid og temperatur. Den giver et godt overblik.

Fordele ved sous vide

Fordelene ved sous vide er blandt andet, at bindevævet i kødet nedbrydes ved den lange og konstante temperatur. Det foregår ved en lavere temperatur end du ellers ville stege eller koge kødet ved.

Samtidig beholdes smagen i poserne og kødet, og i forhold til grøntsager bevares mange flere vitaminer i råvarerne.

Konkret kan du lave møre koteletter, lækre culottestege eller hvad med en perfekt roastbeef. Altsammen meget præcist takket været den konstante temperatur i vandbadet.

Så selvom sous vide måske lyder lidt afskrækkende, så gå endelig i gang. Det er slet ikke så svært.

Annonce
Annonce