Annonce
Fyn

Sådan får du staten til at købe dit hus ved ny jernbane: Fire betingelser skal være opfyldt

Familien Eriksen har fået opkøbt deres hus af staten. Arkivfoto: Louise Koustrup.
Da anlægsloven for den vestfynske jernbane blev førstebehandlet appellerede flere politikere til, at der skal tages hensyn til lodsejerne. Men der er klare regler for, hvornår staten kan forhåndsopkøbe ejendomme for at undgå stavnsbinding af ejerne. Ifølge jernbaneloven skal disse kriterier være opfyldt:

Brødtekst

Annonce

1. På ejerens initiativ

Et forhåndsopkøb af ejendomme skal ske ved, at ejeren selv søger om at få opkøbt sin ejendom af staten, fordi vedkommende ønsker at flytte.

2. Personlige årsager

Husejere, der vil blive berørt af jernbanen, skal have særlige personlige årsager for at få imødekommet ansøgning om statslig forhåndsopkøb. Det kan være ændringer i ens livssituation som nyt arbejde, skilsmisse, sygdom eller alder. Det er ikke nok bare at ville flytte, fordi man har fundet et andet hus, man hellere vil bo i.

3. Hele ejendommen

Det planlagte anlægsprojekt skal påvirke lodsejerens ejendom i væsentlig grad for, at staten vil foretage et forhåndsopkøb, da forhåndskøb altid gælder hele ejendommen. Cirka 50 ejendomme står til at skulle jævnes med jorden for at give plads til den vestfynske jernbane. Heraf har staten allerede efter ønske fra ejerne opkøbt eller indgået aftaler om opkøb med 37 lodsejere. Dertil kommer 19 tidligere opkøb af ejendomme, der ville blive berørt, hvis Folketinget havde valgt en linjeføring af jernbanen syd for motorvejen. I alt 320 ejendomme skal afgive jord til jernbanen.

4. Usælgelig

Ejeren af ejendommen vil typisk skulle dokumentere, at ejendommen på grund af jernbanen ikke kan sælges på almindelige vilkår. Dokumentationen kan være en erklæring fra en ejendomsmægler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Eriksen-nyt vækker glæde hele vejen til Middelfart: Barndomsklub kommer til at tjene på skifte

Annonce