Annonce
Assens

Sådan holder du dine køers klove sunde

Det kan godt se lidt voldsomt ud med en gang manicure med vinkelsliber. Men køerne tager både behandlingen og maskinerne med ophøjet ro og nysgerrighed.Foto: Kim Rune

Klovspecialist Sofie Skovsgaard giver gode råd til landmænd, der har kvæg, om hvordan du kan holde dyrenes klove sunde.

Annonce

1. Tjek din klovbeskærers baggrund

Der findes omkring 150 klovbeskærere i Danmark, men kun 2/3 af dem har gennemgået en uddannelse. Spørg derfor, om din klovbeskærer er eksamineret, råder Sofie Bjørn Skovsgaard

- Man lærer nogle grundlæggene ting på uddannelsen om klovens opbygning, og der kan opstå flere klovlidelser, hvis man beskærer forkert, siger hun.

2. Skab et overblik

Har du problemer med klovlidelser i din besætning, er det en god idé at registrere, hvilke lidelser det drejer sig om.

- Hvis der for eksempel er mange køer, der har sålsår, kan det skyldes forkert underlag, siger Sofie Bjørn Skovsgaard.

I sådanne tilfælde bør du undersøge, om der stikker noget op af gulvet, som køerne kan komme til at træde på, råder hun.

3. Behandl og forebyg

Sørg for at behandle de sygdomme, du ser, og forebyg, at køerne igen bliver syge. Det gør du eksempelvis ved at have en ren og tør stald, ved at give godt kvalitetsfoder og ved at sørge for, at der ikke er inventar i stalden, dyrene kan komme til skade på, siger Sofie Bjørn Skovsgaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce