Annonce
Erhverv

Sådan gik det til: Odense-virksomhed har bygget op til Michelin-triumf

Rasmus Munk fra restauranten Alchemist, der fik to Michelin-stjerner i første hug. En stor del af indretningen i hans restaurant består af natursten fra den odenseanske virksomhed Naturstensgruppen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Naturstensgruppen i Odense har bygget og leveret bordplader og en hel del andet til den unikke indretning på restauranten Alchemist, der mandag fik to Michelin-stjerner. - Det var en stor ordre, fortæller direktør Thomas Bryde Johansson.

Her kommer en stor nyhed: Mens alle troede, at Fyn igen måtte nøjes med en lang næse, da der mandag blev uddelt Michelin-stjerner, så kan vi nu afsløre, at det er forkert. For Fyn fik faktisk to.

En odenseansk virksomhed har i hvert fald stor andel i de to stjerner, som restaurant Alchemist i København hev hjem i første hug. Og forklaringen kommer her:

På Peder Skrams Vej i Odenses SØ ligger Naturstensgruppen, og den gamle familievirksomhed med 15 ansatte har leveret og formet de mange, mange forskellige natursten, som Alchemist har brugt overalt i sin indretning.

- Vi har leveret sten til alle tre køkkener, til restauranten med spisebaren og til toiletterne. Det er bordplader, vaske og den slags, der er bygget i sten. Det er ret udsøgte og specielle varer, der valgt hele vejen igennem, fortæller direktør Thomas Bryde Johansson.

Naturstensgruppen

Naturstensgruppen A/S bruger mange typer sten i sit arbejde. Blandt andet granit, basalt, marmor, gnejs og kvartsit.

Virksomheden har, ud over Alchemist, leveret produkter til Great Northern i Kerteminde, Egeris Kirke i Skive, Boltingaard Gods, Marriot Hotel og til facaden på Bodø Rådhus i Norge.

Alchemist ringede selv

Naturstensgruppen blev kontaktet af folkene bag Alchemist, da restauranten skulle indrettes op til åbningen i juli 2019.

- Rasmus Munk, der er medejer og hjernen bag Alchemist, havde set noget, vi havde leveret et andet sted. Jeg tror, det var på Marriott i København. De kunne godt li', hvad vi havde lavet dér, og det blev så vores springbræt til at få opgaven, fortæller Thomas Bryde Johansson, der er fjerde generation i spidsen for dét, der i 1917 startede som et stenhuggeri, som blandt andet lavede gravsten.

I dag er Naturstensgruppen specialist og laver både vindueskarme til private og store, specielle løsninger til for eksempel en restaurant eller en stor villa.

De sten, som Naturstensgruppen skal bruge, kommer fra hele verden, men ikke fra Danmark. Vores sten er for små.

- Det kan være fra Indien, Kina, Brasilien og det meste af Europa, men de fleste materialer til Alchemist er fra Italien. Rasmus Munk var med os nede og besøge leverandøren for at udvælge de sten, de gerne ville bruge i projektet, fortæller Thomas Bryde Johansson.

Annonce

Man tager et bjerg ...

Udgangspunktet for eksempelvis en bordplade til Alchemist er et regulær stykke klippe fra et bjerg.

- Man tager en blok ud af bjerget på tre meter i højden og to meter i længden og bredden. Den skærer man ud i skiver ligesom med et franskbrød og sliber på den ene side, og så har man en rå plade. Og det er den plade, vi køber og forarbejder. Det vil sige, at vi skærer den til på mål, laver huller, vaske og den slags, efter hvordan det nu skal være.

Ordren til Alchemist er en af de større for Naturstensgruppen, fortæller Thomas Bryde Johansson.

- Det er en kæmpe ordre, også fordi den er meget kompleks. Der er bygget mange berøringsfølsomme skærme ind i pladerne, alle vaskene i køkkenerne er bygget i sten og så videre. Intet af det har været standard, alt er unikt, siger han.

- Noget af det, vi har leveret, er fremstillet hos vores samarbejdspartner i Italien, andet er lavet i vores egen i vores egen produktion herhjemme.

Direktør i Naturstensgruppen, Thomas Bryde Johansson. PR-foto
Annonce

Har ikke selv spist der

Nu skulle man måske tro, at Thomas Bryde Johansson selv har prøvet at spise på den nyslåede, to-stjernede Michelin-restaurant, men det har han ikke - endnu.

- Nej, men jeg har fået bord, så jeg venter bare på, at det bliver min tur, siger han.

Og når han endelig en gang i foråret kan sætte sig til rette på Danmarks mest omtalte restaurant lige nu, så kan han gøre det ved et stenbord, som han selv har lavet.

- Det er et utroligt spændende projekt, de har derovre, og det er meget, meget engagerede og dygtige mennesker, som også er virkelig behagelige at være sammen med. Det har været en stor fornøjelse at være en del af det, siger Thomas Bryde Johansson.

- Er det er god reklame for jer at have leveret til Alchemist?

- Det er klart. Det er en af de mest hypede restauranter i verden lige nu, så at få lov til at lave så flotte ting, det kan kun være positivt.

Den klassiske spisebar på restaurant Alchemist kommer fra Naturstensgruppen. Foto: Emma Louise Lund Laycock.
Foto: Emma Louise Lund Laycock.
Foto: Emma Louise Lund Laycock.
Annonce

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Kerteminde

Stine efterlyser legekammerater til nyt butiksfællesskab: Vil gerne dele 120 kvadratmeter med andre kreative ildsjæle

Assens For abonnenter

825 tons sand blev pumpet op fra det fynske øhav: Nu ligger det bag idrætshallen og er snart klar til brug

Nyborg

Tour de nybegynder med Brian Holm: Cykelstjerne svarede på 'dumme' spørgsmål

Annonce