Annonce
Assens

Sådan gør vi: Vuggestue og børnehave sikrer stabil elevtilstrømning til friskole

Frøbjerg-Orte Friskole oplever stor tilgang og planlægger nu et byggeprojekt til otte millioner kroner, som dækker over udvidelse af vuggestue og børnehave samt en større fysisk sammenhæng. Skoleleder Tina Blaabjerg står i aulaen, hvor en personalefløj bygges. Foto: Amalie Klitgaard
Lukninger af skoler på landet er næsten blevet en selvopfyldende profeti. Men Frøbjerg-Orte Friskole har måske knækket koden til en mere stabil tilværelse. Ved at udvide sin vuggestue og børnehave fyldes næste skoleårgang automatisk op.
Annonce

Frøbjerg/Orte: Siden Frøbjerg-Orte Friskole etablerede en vuggestue for seks år siden, er den kun vokset, vokset og vokset.

Kapaciteten er gået fra 12 til 20 børn, og selv med egne udvidelser har man ikke kunnet følge med efterspørgslen. Derfor planlægger friskolen nu at udvide vuggestuen som en del af et større byggeprojekt. Dermed bliver der plads til 25 børn til en start.

Idéen med at have en større vuggestue hænger også sammen med friskolens fortsatte overlevelse. Flere vuggestuebørn højner sandsynligheden for flere børn i børnehaven, der til sidst ender i Frøbjerg-Orte Friskole, fortæller skoleleder Tina Blaabjerg.

- Vi får en fødekæde op igennem systemet, hvor vi har en naturlig kapacitet fra de er nul år til de er 16 år gamle, understreger Tina Blaabjerg.

På den måde sikres en stabil tilgang af elever til friskolen; en idé, som de ikke er ene om at have fået. Ifølge et Facebook-opslag fra Dansk Friskoleforening i slut februar har 55 skoler ud af 340 medlemsskoler tilknyttet en vuggestue. Endnu flere - hele 115 - har også en børnehave.

Annonce

Mere handlefrihed

Målet er for Frøbjerg-Orte Friskole at have alle 200 skolepladser fyldt ud. Lige nu har de "kun" 186 elever på plads, hvilket slet ikke er skidt. Men hvis der sad elever på de sidste skolestole, ville det stadig skabe større økonomisk råderum, forklarer Tina Blaabjerg.

- Det er den samme økonomi, som er ude på folkeskolerne. Hvis klasserne er helt fyldt op, så har man mere bevægelsesfrihed. For om der er 15 børn i hver eller 20 børn i hver, så skal der de samme lærerkræfter på, forklarer skoleleder Tina Blaabjerg.

Foruden et smart koncept om at kombinere en privat vuggestue og børnehave med friskolen, hjælper det også, at friskolen ifølge viceskolelederen Kim Hedegaard er kendt i oplandet.


Vi får en fødekæde op igennem systemet, hvor vi har en naturlig kapacitet fra de er nul år til de er 16 år gamle.

Tina Blaabjerg, skoleleder på Frøbjerg-Orte Friskole


- Vi følger hvert barn tæt. Det gør, at folk har hørt om os og henvender sig.

Dertil kommer deres placering tæt på den fynske motorvej, så mor eller far let kan aflevere både deres et-årige søn, det mellemste barn i børnehave og storesøster i 3. klasse på vej mod jobbet i Odense.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce