Annonce
Erhverv

Sådan gør du med lån og investering

Tonny Vest sværger, når det gælder boliglån, selv til variabel rente med så kort løbetid som mulig. Foto: Michael Bager
Formuerådgiver Tonny Vest har tre bud på, hvad du skal gøre med boliglån, billån og en million kroner.
Annonce

Brødtekst

1. Boliglån med så kort rente som mulig

Når det gælder lån til huset eller lejligheden, er anbefalingen helt klar: Så kort variabel rente som mulig. Selv om Tonny Vest venter, at renten holder sig på det nuværende niveau så langt, øjet rækker, er der ingen grund til at låse den. Til gengæld skal den være så kort som mulig, selv har han FlexKort, som betyder regulering flere gange om året. alternativet er fast rente, alle mellemløsninger er mest noget midlertidig tryghed.

2. Billån - pas på omkostningerne

Det lån, der på overfladen ser billigst ud, er det ikke nødvendigvis, når det gælder billån, understreger Tonny Vest. Det er vigtigt at se på omkostningerne i forbindelse med oprettelse af lånet, for det kan godt være, at selve renten er meget lav, men når omkostningerne lægges til og fordeles over afdragsperioden, er lånet pludselig ikke det billigste. Så gå en tur i banken, inden du lader bilfirmaet, hvor du køber bilen, finansiere handlen. Hvis man har en sund økonomi, bør man kunne låne billigt i banken til en bil, vurderer Tonny Vest.

3. Aktier og kontant

Hvad skal man gøre for at sikre sig et fornuftigt afkast, hvis man skal placere en million kroner? Det er ikke så ligetil, når renten er negativ. Tonny Vest påpeger, at man grundlæggende skal være villig til at tage større risiko end normalt, hvis man overhovedet skal sikre sig afkast. Så det afhænger af den enkeltes risikoprofil, hvor meget man tør satse.

Aktier er stadig attraktive, og handler det om en million kroner i pensionspenge, anbefaler Tonny Vest, at man har aktier for 50-60 pct., hvis tidshorisonten er fem år og derover. Resten kontant eller i obligationer, men kun hvis obligationsrenten - selv om den er negativ - er mere fordelagtig end bankens negative rente.

- Har man 20 år til pension, kan man rationelt vurderet godt have alt investeret i aktier, medmindre man ligger søvnløs om natten, når markederne tager nogle dyk, og det gør de fra tid til anden. Det er et vilkår, påpeger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Odense Håndbold For abonnenter

Nu med flere billeder fra dramaet: Førte med fem mål elleve minutter før tid - Odense Håndbold tæt på at slå legendarisk hold

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Annonce