Annonce
Nyborg

Sådan gør andre: Valgfrit håndtryk i Hedensted

I Hedensted Kommune giver byrådet nye danske statsborgere mulighed for både at trykke en mand og en kvinde i hånden. Modelfoto
Når ansøgere om dansk statsborgerskab møder op til grundlovsceremoni på rådhuset i Juelsminde, vil der både være en mandlig og en kvindelig repræsentant for byrådet til stede.

Juelsminde: Når borgere, der har søgt om dansk statsborgerskab, skal fejres i byrådssalen i Juelsminde i Hedensted Kommune, er det - ligesom på rådhuset i Nyborg - borgmesteren, de skal trykke hånd med.

Og han er - ligesom i Nyborg - en mand.

Men modsat i Nyborg har de lokale politikere i den østjyske kommune bestemt, at der også skal være en kvindelig repræsentant for byrådet til stede.

Her forestås grundlovsceremonien, som det hedder i byrådets beslutning, af "borgmester Kasper Gylling samt et kvindeligt byrådsmedlem".

Hedensted Kommune henholder sig til, at en bekendtgørelse om grundlovsceremonierne åbner mulighed for, at der kan være flere repræsentanter for byrådet til stede, når nye danske statsborgere skal fejres med en højtidelighed og et håndtryk.

Annonce

Rejser sagen

Ifølge Venstres indfødsretsordfører i Folketinget, Morten Dahlin, er Hedensted Kommunes fortolkning af reglerne for grundlovsceremonier imidlertid problematisk.

Han har rejst sagen over for udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S) og forlangt svar på et spørgsmål om, hvor "mange kommuner der, ligesom Hedensted, har valgt at lade kommunerepræsentanter af begge køn deltage ved grundlovsceremonier for at tækkes medlemmer af religiøse mindretal, der ikke ønsker at give hånd til det modsatte køn?"

Ministeren har endnu ikke svaret, så hvor mange kommuner, der har valgt Hedensted-modellen, vides ikke.

Sikkert er det imidlertid, at Nyborg Kommune ikke kommer til at tælle med i ministerens regnskab, eftersom byrådet har vedtaget, at det er den for tiden mandlige borgmester, nye danske statsborgere skal trykke hånd med.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce