x
Annonce
Assens

Sådan gør andre: Rettigheder giver modspil til egoisme

Finn Holm Ewald, skoleleder på Munkebjergskolen, vil anbefale andre at blive UNICEF Rettighedsskole. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Munkebjergskolen har i to år arbejdet med UNICEF's rettighedsskole-koncept, og det har været en positiv oplevelse, fortæller skoleleder.

Odense: I et år har Munkebjergskolen kunnet kalde sig UNICEF Rettighedsskole, og beskeden fra skoleleder Finn Holm Ewald er klar:

- Hvis man får mulighed for det, skal man blive det, fastslår han.

Alle skolens 600 elever har i løbet af to år - et år i ansøgningsprocessen og et år som certificeret UNICEF Rettighedsskole - arbejdet med udgangspunkt i FN's børnekonvention og lavet regler for, hvordan man gerne vil behandle hinanden i klasserne.

Det giver også personalet nogle fordele, siger Finn Holm Ewald.

- Det betyder, at nye voksne i klasserne kan adoptere de aftaler, der er lavet, og den måde, man taler sammen på, forklarer han.

Annonce

Kampagner skal løse problemer

Eleverne har også været med til at pege på ting, der kan være svære på skolen, for eksempel toiletforhold og fremlæggelser i klasserne, som gør nogle elever nervøse.

- Vi har kigget på, hvordan problemet opstår. Det er ikke rart at komme ind på toilettet efter en, som ikke har ryddet op efter sig. Der er også nogle elever, der ikke synes, det er rart at komme til tavlen for at fremlægge. Eleverne har været med til at lave nogle kampagner for at løse problemerne, fortæller Finn Holm Ewald.

Han ser UNICEF's koncept som et modspil til den individualisering - og somme tider egoisme - som han mener i stigende grad præger vores samfund.

Det var ikke Munkebjergskolen selv, der i sin tid tog initiativ til at ansøge om at blive UNICEF Rettighedsskole. Det var UNICEF selv, der kontaktede skolen med en forespørgsel, fordi organisationen gerne ville have nogle skoler fra landets største byer med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Nyt pressemøde om kontrolleret genåbning af Danmark - følg med direkte her

Annonce