Annonce
Indland

Sådan gør andre: Hjørring Kommune får psykisk syge i arbejde

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I Hjørring Kommune har man stor succes med at få psykisk syge og sårbare ind på arbejdsmarkedet med hjælp fra Odense-virksomheden Human Recovery. Det gør kommunen som en del af en stor, samlet indsats for at flytte byens arbejdsløse væk fra overførselsindkomster og ind på arbejdsmarkedet.

I den nordjyske by Hjørring arbejder man målrettet for at flytte udsatte, arbejdsløse og psykisk syge ind på arbejdsmarkedet.

Over en årrække på fire år fra 2015 til 2018 investerer kommunen 125 millioner kroner i en række indsatser, der skal løfte byens arbejdsløse fra overførselsindkomst til job eller uddannelse. Og resultaterne fra de første år har været så gode, at byrådet i Hjørring Kommune har besluttet at fortsætte investeringen i samme omfang efter 2018.

Investeringen handler primært om at skaffe endnu flere hænder.

I den forbindelse har kommunen blandt andet investeret i IPS-metoden, hvor Odense-virksomheden Human Recovery har uddannet og løbende vejleder fire medarbejdere fra Hjørring Kommune i IPS-tilgangen.

I september sidste år gik IPS-arbejdet for alvor i gang i kommunen, og allerede nu viser de første tal, at metoden virker godt, når psykisk syge og sårbare skal løftes ind på arbejdsmarkedet: I alt var 37 borgere i et IPS-forløb i starten af april. Ud af dem er 13 på nuværende tidspunkt i virksomhedspraktik, mens otte har fået et ordinært job.

Og det glæder Torben Birkeholm, der er seniorkonsulent i Hjørring Kommune:

- Når vi kigger på vores målgruppe, så fylder folk med psykiske problemer rigtig meget. Det er folk med diagnoser og psykisk sårbare. I den sammenhæng var vi på udkig efter nogle virksomme indsatser, der kunne hjælpe på det område, siger han.

Annonce

Bedre resultater

Selv før de danske forskningsprojekter på området præsenterede deres første resultater, besluttede man i Hjørring Kommune at satse på IPS-metoden, fortæller Torben Birkeholm.

- Jeg fandt ud af, at der var dokumentation fra andre lande på, at IPS-metoden fungerer rigtig godt. Så i stedet for at vente på den danske forskningsrapport kom ud, valgte vi på baggrund af den viden, der allerede var og midtvejsresultaterne fra forskningsprojektet, at sige, at det her skal vi prøve, siger han.

Ifølge Torben Birkeholm kommer samarbejdet med Human Recovery til at fortsætte.

- Al forskning på området tyder på, at IPS giver langt større resultater, end den klassiske tilgang. Det tyder vores resultater ind til videre også på. Når det her år er gået, laver vi en evaluering. Og hvis vi forsat har de gode resultater, som vi har nu, så udvider vi, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce