Annonce
Fyn

Sådan faldt de fynske folketingsmandater

Dan Jørgensen og andre fynske socialdemokrater kan glæde sig over, at partiet også i den kommende valgperiode, er det parti med bedst fynske præsentation. Foto: Michael Bager
Også i den kommende folketingsperiode er Socialdemokratiet det parti med flest fynske mandater i Folketinget.

Også på Fyn fik folketingsvalget et solidt rødt aftryk.

For også i den kommende valgperiode er Socialdemokratiet det parti med bedst repræsentation i Folketinget. Som ved valget i 2015 fik partiet fem mandater i Fyns Storkreds.

I den seneste valgperiode har Dansk Folkeparti været den næststørste repræsentant for Fyn i Folketinget. Sådan bliver det ikke i de kommende år. Som andre steder i landet fik DF en slem lussing. Partiet blev halveret og mistede to af sine fire mandater,

SF holdt sit ene mandat trods den megen blæst om Karsten Hønges fravalg af Europa-parlamentet. Om Hønge får plads i Folketinget står først klart torsdag.

Enhedslisten mistede derimod et af sine to fynske mandater, og også Alternativet mistede sit mandat.

Derimod er der glæde hos De Radikale, idet partiet generobrede det mandat, som blev tabt ved valget i 2015.

Venstre oplevede succes på Fyn, idet partiet gik et mandat frem fra tre til fire.

Det Konservative Folkeparti beholdt sit ene mandat, og dermed ser Mai Mercado ud til at bevare sin plads i Folketinget. De personlige stemmer er dog først talt op torsdag.

Valget blev en bet for Liberal Alliance, der mistede sit ene fynske mandat.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce