Annonce
Kerteminde

Sådan føles det: Vådservietter erstatter sæbe og vand i weekenden, når der skal spares på ældrepleje

Bibi Jensen (tv) har været på Dalsbo Plejecenter i 18 år, og hendes professionelle udstråling gør situationen tryg. Foto: Michael Bager

Hvordan føles det, når sæbe og vand bliver erstattet med vådservietter? Det har Fyens Stiftstidende sat sig for at undersøge. En mulig besparelse, når der skal spares 20 millioner kroner på ældreområdet, kan nemlig blive vask med vådservietter i weekenden.

Nordøstfyn: 20 millioner skal der spares på ældreområdet i Kerteminde Kommune i 2019. Et af besparelsesforslagene er, at ældre i weekenden bliver etagevasket med vådservietter i stedet for vand, sæbe og vaskeklud.

Fyens Stiftstidende har sat sig for at finde ud af, hvordan det føles at blive vasket med en vådserviet. Derfor har jeg taget turen til Dalsbo Plejecenter i Rynkeby. Her er Social og Sundhedsassistent Bibi Jensen gået med til at vaske mig, så jeg kan mærke forskellen mellem at blive vasket med vådservietter og med vand og sæbe.

Jeg er meget nervøs, da jeg tager plads på badetaburetten på det institutionelle badeværelse. Jeg tænker, at det bliver virkelig grænseoverskridende at skulle vaskes af et andet menneske.

Bibi Jensen har fortalt, at vaskerutinen hos de ældre starter inde i sengen, hvor de bliver vasket forneden. Den del har vi dog sprunget over. Vi starter derimod ude på badeværelset, hvor jeg sidder med nøgen overkrop i skæret fra lysstofrørene.

Bibi Jensen tager en vådserviet fra pakken og begynder at vaske mig, som om det er den naturligste ting i verden.

Annonce

Her på plejecentret har vi faktisk kun en eller to borgere, som ønsker mere end et ugentlig bad. Mange fra den generation ønsker ikke at komme i bad ligeså ofte. Vi synes jo, det er mærkeligt, for vi er vant til at gå i bad næsten hver dag. Men det har mange af dem ikke været vant til, de har været vant til at klatvaske sig ved en håndvask.

Anne Schmidt-Nielsen, leder af Dalbso Plejecenter.
Vådservietterne er svanemærkede og uden parfume og er af den type mange mødre også bruger til deres babyer. Foto: Mille Thomsen

Lavere serviceniveau i ældreplejen

I 2019 skal der spares 20 millioner kroner på ældreområdet i Kerteminde Kommune. Besparelsen findes blandt andet ved at yde et lavere serviceniveau og reducere ældreplejens personale. Det betyder, at man er nødt til at ændre i de kvalitetsstandarder, der lige nu er gældende på området.

Et brusebad om ugen kun på hverdage, og vask med vådservietter i stedet for vand og sæbe i weekenden. Sådan lyder to af forslagene.

- Serviceniveauet var tidligere, at man kunne få et bad, når man ønskede. Nogle fik bad hver dag, og nogle fik flere gange om ugen. Det er vi nødt til at sænke, og det er jeg rigtig ærgerlig over. Men det er sådan, det er, i forhold til besparelserne, siger Britt Pedersen (S), formand for ældre- handicap- og psykiatriudvalget.

De ændrede standarder kommer både til at gælde på kommunens plejecentre og i hjemmeplejen. Ifølge Britt Pedersen vil forslaget om, at vaske med vådservietter i weekenden, betyde en tidsbesparelse på omkring ti minutter på den personlige pleje ved et besøg.

På udvalgsmødet tirsdag skal ældre- handicap- og psykiatriudvalget vedtage et udkast til nye kvalitetstandarder, der derefter skal sendes i høring.

Tidsbesparende vådservietter

På Dalbo Plejecenter har man allerede taget vådservietterne i brug.

- Vi indførte vådservietterne for et år siden, fordi medarbejderne var meget pressede i weekenderne, og vi stod i overvejelser omkring at skulle have en ekstra medarbejder ind. Men det rakte vores økonomi ikke til. Så handler det om at være kreativ og finde nogle veje ud af det, uden at det får negative konsekvenser for borgerne, fortæller leder af Dalsbo Plejecenter, Anne Tornøe Schmidt-Nielsen.

Beboerne på plejecentret er glade for vådservietterne, og det har uden tvivl lettet personalets arbejde.

- Vi sparer især tid, når vi laver nedre vask. Så skal vi ikke ud og hente et vaskefad, sætte pose på, fylde vand i, ind til sengen og vaske borgeren, og så ud og tømme fadet igen og spritte det hele af.

Hvis forslaget til de nye kvalitetsstandarder bliver vedtaget, betyder det, at borgerne fremover kommer i brusebad en gang om ugen. De resterende dage bliver de etagevasket med vand og sæbe, og i weekenden bliver de vasket med vådservietter.

- Her på plejecentret har vi faktisk kun en eller to borgere, som ønsker mere end et ugentlig bad. Mange fra den generation ønsker ikke at komme i bad ligeså ofte. Vi synes jo, det er mærkeligt, for vi er vant til at gå i bad næsten hver dag. Men det har mange af dem ikke været vant til, de har været vant til at klatvaske sig ved en håndvask, siger Anne Schmidt-Nielsen.

En ren fornemmelse

Tilbage på badeværelset på Dalsbo Plejecenter er Bibi Jensen forsigtigt ved at vaske mig på ryggen med vådservietten. Den er blød og føles slet ikke kold, som jeg havde forestillet mig.

Bibi Jensen har arbejdet på plejecentret i 18 år. Hendes professionalisme får det til at føles trygt og uden ubehag. det er slet ikke så grænseoverskridende, som jeg frygtede.

Selvom hendes berøring er professionel, er den stadig fuld af omsorg.

Hun løfter forsigtigt min venstre arm og vasker mig i armhulen med vådservietten. Den efterlader en frisk følelse og en duft, ikke af sæbe, men bare af renhed. Hun tørrer nænsomt efter med et håndklæde, så min hud ikke er fugtig.

Ærlig talt, kan jeg ikke mærke en stor forskel mellem vådservietten og vaskekluden, som jeg efterfølgende bliver vasket med. Vaskekluden føles mere ru mod huden og gnider lidt genstridigt mod den bløde hud i armhulen. Ellers er følelsen den samme, og resultatet føles også ens.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at det ville være svært for mig, at skulle erstatte mine næsten daglige brusebade med klatvask, hvad enten det er med vaskeklud eller vådserviet.

Men jeg er jo også fra en anden generation.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce