Annonce
Danmark

Sådan får du styr på hunden i sommerlandet: Her er 48 tips til vores bedste ven

Du ved nok godt, at du ikke skal efterlade din hund i en varm bil om sommeren. Men det er langt fra det eneste, du skal være opmærksom på, er budskabet bag nye råd fra Netdyredoktor. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nye hundeejere bør tage sig i agt for, hvor Fido befinder sig henne i sommervarmen, og hvad den snuser til og gnaver i. Det er budskabet bag Netdyredoktors nye 48 sommertips til ejere af de firbenede væsener.

Kæledyr: Corona-tiden har betydet en hel del flere hundeejere herhjemme. Dermed skal en masse nye firbenede venner opleve deres første danske sommer i år.

Men det er ikke altid uden fare på færde, når du trasker ture med familiens nye bedste ven eller har den med ude på picnic, for der kan hundene hurtigt snuse sig frem til andet end søde sommerminder. Derfor har holdet af dyrlæger og dyreklinikker bag internetportalen Netdyredoktor kreeret 48 sommertips til hundeejere.

Blandt andet er rester fra danskernes mange grillmiddage på varme sommerdage en risiko.

Annonce

Hos AniCura, som har dyrehospitaler i hele landet og 13 andre europæiske lande, får de således hver sommer hunde ind, som har spist majskolber. Og den populære grillspise er vanskelig for de firbenede at fordøje.

- Det er vigtigt at rydde grundigt op efter grillmiddagen og smide majskolberne i skraldespanden. Sørg for, at de er uden for hundens rækkevidde, siger chefdyrlæge Sanne Ross.

Sker det alligevel, at hunden får fat i en majskolbe, er det vigtigt at opsøge dyrlægen, inden kolben i værste fald kan risikere at ryge hele vejen ned i tarmen, advarer hun.

Giftige alger og farlig sejlads

En anden mulig kritisk situation kan opstå på stranden. Her bør du tjekke forholdene, inden du slæber hunden med, lyder rådet.

Under særlige vejr- og vindforhold kan blågrønalger samles i så store koncentrationer, at det kan være farlige for såvel mennesker som dyr.

- Algerne forårsager en slags forgiftning hos hunden, når den kommer i kontakt med dem eller drikker vandet i forbindelse med badning i søer og havvand, siger adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub, der har været med til at forfatte de mange tips.

48 sommertips til hundeejere

Internetportalen Netdyredoktor har forfattet 48 sommertips til hundeejere. Her får du nogle af de vigtigste:

  • Det sker, at avner fra ukrudt finder vej ind i øregangen hos hunde eller borer sig igennem huden. Det er en meget ubehagelig situation for hunden og kræver omgående dyrlægebehandling.
  • Undgå at motionere hunden i de varme timer midt på dagen. Ligesom mennesker har hunden det bedst med motion i de køligere morgen- og aftentimer.
  • Vær derudover opmærksom på grillspyd i træ, som smager og dufter dejligt for hunden, men som kan perforere mavesæk og tarme, hvis de får fat.
  • Du kan finde alle tips på Netdyredoktors hjemmeside. Portalen består af dyrlæger fra en lang række større dyreklinikker og dyrlægepraksisser i Danmark.

Hun forklarer, at hvis du tager hunden fra stranden og med videre ud at sejle, så bør Fido ligesom resten af familie bære redningsvest.

- Skal du på åbent hav, bør I ligeledes sikre hunden med en line fastgjort til båden - især sejlbåde, som kan være svære at vende. Husk også at medbringe rigeligt vand og sikre, at den har et sted at søge skygge for solen, siger Lise Lotte Christensen.

Annonce

Pas på insekter og hede

Det er ikke kun til lands og vands, at der er potentielle farer for hundene. Det er der også i luften.

De sværmende insekter indbyder til leg, og hunde kan godt lide at snappe efter dem eller forsøge at fange dem med poterne. Men sådan ser insekterne ikke på det og kan finde på at stikke i selvforsvar.

- Som regel bliver hunden blot stukket en enkelt gang, hvilket kan give smerte, rødme og hævelse. Som ejer vil du derfor som oftest kunne mærke på din hund, at den er blevet stukket, da den typisk vil reagere ved at pibe og trække sig væk, forklarer chefdyrlæge Sanne Ross og fortsætter:

- Enkelte stik uden voldsom hævelse kan behandles lokalt. I så fald kan du forsigtigt fjerne brodden med en pincet, og brug eventuelt en irritationsdæmpende salve på stikket. Er hunden til gengæld meget hævet eller har udviklet udslæt, skal dyrlægen behandle hunden med antiinflammatorisk medicin.


Det er vigtigt at rydde grundigt op efter grillmiddagen og smide majskolberne i skraldespanden. Sørg for, at de er uden for hundens rækkevidde.

Sanne Ross, chefdyrlæge i dyrlægekæden Anicura


Sidst men ikke mindst er en klassiker at holde øje med, at dyrene ikke får det for varmt. Når højsommeren buldrer afsted, og temperaturen ryger ditto i vejret, er det ikke kun os tobenede, der døjer med heden.

Hunde er omend endnu mere udfordrede grundet pelsen. Derfor skal de have adgang til skygge og vand, lyder det. Bliver den konfus, forvirret og vaklende, kan det være tegn på hedeslag.

- Det er også en god idé at holde hunden i ro, da den ikke selv kan mærke, hvornår den skal stoppe med leg og aktiviteter i haven, og det kan ende rigtig galt, siger Sanne Ross.

Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Politiet udskrev 75 bøder på 23 timer

Middelfart

Skeletter, skøre ansigter og vilde designs: Se alle læsernes græskarfotos fra årets uhyggeligste højtid her

Assens

Nu står det helt klart: Ingen kommunale kroner skal  investeres i porno, våben og olie

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Lad os lige vente på bookmakernes odds: Kristian Nielsen fik mig med på stemmesedlen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Annonce