Annonce
Mad og drikke

Sådan får du duften af sommer på flaske

Hylden er vildtvoksende og vokser overalt i landet - men pluk kun blomster fra hyld, der ikke vokser ud til en befærdet vej.
Skynd dig ud i en pause mellem sommerbygerne og pluk en stor portion af de hvide hyldeblomster, som blomstrer lige nu, og lav dem om til en drik parfumeret af dansk sommer.
Annonce

Skælskør Frugtplantages saftflasker med hvide skruelåg ankom i kasser til mit barndomshjem. En gang om året blev der bestilt saft af solbær, ribs, hindbær og hyldebær, og min favorit var selvfølgelig den lyserøde og dejligt parfumerede hindbærsaft, som mindede lidt om den røde slush-ice, jeg kunne få i pølsevognen, hvis det lykkedes mig at plage min mor i et svagt øjeblik.

Men når vinteren satte ind (det gjorde den faktisk dengang) og medbragte forkølelse og indimellem halsbetændelse, fik man ikke noget valg; så stod den på varm hyldebærsaft. Proppet med C-vitaminer, alt for sød og med en bitter bagkant.

Jeg har ikke drukket det siden. I stedet begrænser jeg hvert år mængden af potentiel hyldebærsaft ved at plukke hyldens blomster. De hvide, stærkt duftende blomsterklaser står i fuldt flor netop nu, og det gælder om at udnytte momentet, for den hyldeblomstdrik, der sælges i forretningerne, kommer ikke op på siden af den, du selv kan lave.

Det er forholdsvis nemt at lave en stor portion hyldeblomstdrik, for i modsætning til fremstilling af saft og most er der ikke noget frugt, der skal skæres, koges eller presses. Når først hyldeblomsterne er indsamlet, er processen i køkkenet simpel og hurtig.

Det mest tidskrævende er indsamlingen af blomsterne. Det er bedst at plukke dem i tørvejr, og gerne før voldsomme sommerbyger har skyllet for meget smag ud af blomsterne. En almindelig indkøbspose er udmærket til formålet, så længe man sørger for at få blomsterne ud af posen, straks man er kommet hjem. Og så gør det ikke noget, at tøjet ikke er det pæneste, når du plukker hyldeblomster - en hvid T-shirt vil med garanti få en ny, grøngul farve på grund af blomsternes støv.

Kemien bag hyldens duft

Hyldeblomstens gennemtrængende duft skyldes en længere række af kemiske forbindelser, hvor især rosenoxid, hotrienol, neroloxid, nonanal, linalool og alfa-terpineol bidrager til blomsternes særlige duft. Mere græsagtige aromaer får blomsterne fra blandt andet hexanal.

Kilde: Compoundchem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce