Annonce
Mad og drikke

Sådan dyrker du selv chili

Du kan sagtens dyrke din egne chilifrugter. Foto: Colourbox
Chiliplanter har brug for sol og varme, men du kan sagtens dyrke dem i vindueskarmen eller i drivhuset.

Grønne fingre er ikke en nødvendighed for at dyrke chili, men chiliplanten er mere end almindeligt varmekrævende, og det er du nødt til at respektere.

- Jeg starter mine i marts, når der begynder at være lidt lys og varmt. En sydvendt vindueskarm, hvor der er godt med lys, god jord, frø i, vand på, låg på. Sværere er det ikke, siger Bjarne Højlund.

Som tommelfingerregel må chiliplanten ikke plantes ud i drivhuset før maj, og vil du dyrke chili i krukker på terrassen, må du vente til begyndelsen af juli med at flytte dem ud.

Det er måske lidt sent at så sine chilifrø her sidst i juni, men de kan sagtens gemmes til næste år, og så kan du jo snyde og købe en plante i år.

- Du skal tørre frøene, lægge dem i en lille papirspose og gemme dem et mørkt sted, så kan du sagtens bruge dem næste år, forklarer Bjarne Højlund:

- Jeg har frø liggende fra samtlige generationer i tilfælde af, at der nu skulle gå noget galt i processen. Vi tørrer dem, lægger dem i glas som er lufttætte og putter dem i fryseren. Der kan vi opbevare dem i 100 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce