Annonce
Erhverv

Sådan bliver arbejdsdagen mere effektiv

Alle medarbejdere på it-virksomheden Abtion er gået en dag ned i arbejdstid. Alle m/k holder simpelt hen fri fredag. Tesen er, at folk er lige så effektive, og at de er gladere. Og i IT-branchen er arbejdsmiljø og fritid et enormt konkurrenceparameter. Foto: Nils Svalebøg
Pomodoro-teknikken hedder den metode, som it-virksomheden Abtion har taget i brug for at gøre arbejdsdagen mere effektiv og i sidste ende arbejdsugen kortere. Filosofien i pomodoro-teknikken er at øge fokus og blive mere effektiv, og en vigtig forudsætning er regelmæssige pauser
Annonce
Annonce

1 Cyklus og tvungne pauser

Arbejdsdagen er lagt i faste rammer. Man arbejder i en cyklus á 20-25 minutters varighed - og da har man fuldt fokus, og en lampe på computeren lyser, så kollegerne kan se, at de ikke skal forstyrre. Når en cyklus er slut, skal man holde fem minutters pause. Det er op af stolen, ud at få en kop kaffe, sludre med kollegerne eller få en tår frisk luft til hjernen. Efter fire moduler holder man en halv times pause.

Annonce

2 Effektive møder på tyve minutter

Et standardmøde varer tyve minutter, og der bliver taget tid på et stort ur, som er specielt indkøbt til lejligheden. Et langt møde kan undtagelsesvis vare 40 minutter, men møder af en times varighed, som før var standard at booke folk til i kalenderen, er aflyst. Alle møder har en klar dagsorden, der er skrevet ned, så man mødes ikke for liiige at snakke noget igennem. Man er tvunget til at overveje, hvad man vil med mødet. Det eliminerer en del møder - og tidsspilde.

Annonce

3 Møder om eftermiddagen

Førhen lå møderne fortrinsvis om morgenen, men det er om morgenen og formiddagen, flertallet arbejder bedst og mest effektivt og koncentreret. Derfor ligger alle møder nu om eftermiddagen, fordi det er bedre at have møder, der sejler lidt, end ikke at kunne koncentrere sig om kerneopgaven.

Annonce

4 Mødetiden er mere fast

I Abtion var mødetiderne inden 1. september været meget fleksible - folk kunne stort set komme og gå og arbejde, som de ville - og tage til frisør, mekaniker eller hente børn, som de ville. I dag er mødetiden fastlagt, så man møder mellem kl. 7.30 og 9 og har en arbejdsdag på 7 timer og 24 minutter. De private ærinder må man lægge efter arbejdsdagen eller på sin fri-fredag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB For abonnenter

Hyllegaard efter sit første Superliga-mål: - Det er det, man drømmer om

Annonce