Annonce
Faaborg-Midtfyn

Så tæt på enden som aldrig før: Dagli'Brugsen i Millinge kæmper for overlevelse

Bent Andersen (t.h.) og Orla Møller erkender, at udviklingen går mod, at mange butikker må dreje nøglen i de mindre byer. - Men der er ikke nogen, der siger, at vi ikke må kæmpe mod den naturlige udvikling. Og det er i hvert fald for sent at kæmpe for det, når butikken først er lukket ned, er de enige om. Foto: Maria Retoft Pedersen
Det er sidste chance for at hæve omsætningen i butikken i Millinge, der har eksisteret siden 1899. Ellers må den lukke.

Millinge: "Desværre er din/vores brugs så tæt på enden som aldrig før, så det kan være uansvarligt at fortsætte. Det er besluttet, at hvis omsætningen ikke stiger væsentligt de kommende måneder, så lukker Brugsen."

Så kontant er meldingen fra bestyrelsen bag Dagli'Brugsen i Millinge forud for årets generalforsamling, der finder sted 25. april klokken 19.30 i Svanninge Sognegaard.

- Vi vinder markedsandele og ligger på et godt indeks, men det er bare ikke nok til, at det står mål med udgifterne, uddyber uddeler i brugsen gennem 35 år, Orla Møller.

Ud af de seneste fem regnskabsår har kun et enkelt år givet plus på bundlinjen.

- Det her er det allersidste skud, vi har i bøssen. Det er klart, at vi kan ikke blive ved med at styre ud over afgrunden, tilføjer formand for brugsforeningen Bent Andersen.

Annonce
Vi har rigtig mange gode, trofaste kunder. Men vi skal bare bruge endnu flere, og kundegrundlaget er til, at brugsen kan fortsætte, hvis lokalbefolkningen vil. Det er kunderne, der skal redde butikken nu.

Orla Møller, brugsuddeler.

Hvis kunderne vil

Brugsens personale og bestyrelse har gennem de seneste år arbejdet hårdt på at få endnu flere til at handle i den lokale dagligvarebutik. Blandt andet er der delt breve ud i samtlige postkasser i Faldsled, Millinge og Svanninge. Derudover har bestyrelsen også undersøgt muligheden for fusion med brugserne i henholdsvis Faaborg, Ringe og Haarby, men de har alle takket nej.

- Vi har rigtig mange gode, trofaste kunder. Men vi skal bare bruge endnu flere, og kundegrundlaget er til, at brugsen kan fortsætte, hvis lokalbefolkningen vil. Det er kunderne, der skal redde butikken nu. Lige nu omsætter vi for godt 10 millioner, og vi skulle gerne op på 12 millioner eksklusive moms, siger Orla Møller.

Bent Andersen har lavet sit eget lille regnestykke.

- Der er omkring 700 husstande i Svanninge, Millinge og Faldsled, hvis alle handlede her for 20.000 om året - det svarer til 55 kroner om dagen - ville det give os en omsætning på 14 millioner kroner, og så ville det endda se rigtig fornuftigt ud, siger han.

Dagli'Brugsen i Millinge er hvert år vært ved arrangementer som fastelavnsfest, juletræsfest, høstmarked mm. Og i den seneste kundetilfredshedsundersøgelse fra Coop i april 2018 landede brugsen i Millinge på indeks 88. Det er dobbelt så høj en score, som Coop i gennemsnit opnår i butikkerne på landsplan.

- De, der kommer her, er glade for at komme her. Det, der er vanskeligt for os, er at få fat i dem, der ikke handler her i forvejen, siger Orla Møller.

Uvis tidshorisont

Lige nu står butikken i et vadested. Sidste år varslede Coop, at Dagli'Brugsen i Millinge skulle stille en bankgaranti, hvilket ikke var eller er muligt for butikken at honorere. Kravet er dog ikke blevet effektueret, da butikken løbende siden har været i forhandlinger med Coop. Derudover kan revisionen ikke godkende regnskabet for 2018, da aktiverne ikke kan dække gælden, som det ser ud nu.

- Vi skal igen have et møde med Coop, og inden da kan vi ikke sige noget om, hvordan tidshorisonten ser ud. Men vi skal kunne præsentere et godkendt regnskab senest med udgangen af 2019, siger Bent Andersen.

Orla Møller har stået i spidsen for Brugsen i Millinge i 35 år, men til januar går han på pension.

- Dengang jeg kom hertil, sagde folk, at inden for fem år ville det være overstået. Det er trods alt 30 år siden nu. Men det kunne da være sjovt at kunne give nøglerne videre til en anden, når jeg takker af, siger Orla Møller.

Brugsforeningens formand, Bent Andersen, håber, at lokalbefolkningen vil dukke op på generalforsamlingen og være med til at sprede budskabet, hvis den lokale butik skal overleve.

- Når Orla stopper, skal vi ud og undersøge markedet og se, hvordan vi kommer videre herfra. Men får vi ikke driften op at køre inden da, så bliver det jo slet ikke nødvendigt at ansætte en ny, siger han.

Efter generalforsamlingen i Svanninge Sognegaard er Brugsen vært ved et lettere traktement samt kaffe.

Påsken har været god i Dagli’Brugsen Millinge, men de positive takter skal gerne fortsætte, for at Millinge fortsat kan have en dagligvarebutik. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Annonce