Annonce
Odense

Så skal der sorteres: Ny affaldsordning rulles ud i Odense

Sådan så det ud, da de første nye affaldsbeholdere, blev afleveret i Odense mandag. Pressefoto
Restaffald, bioaffald, papir og småt pap samt glas og metal. Det er de kategorier, Odenses borgere fremover skal sortere deres affald i. Familien Jensen i Odense var de første, der tog nye beholdere i brug.

Mandag blev de første nye skraldespande afleveret på Stigevej i Odense. Familien Jensen blev den første familie, både på Stigevej og i hele byen, der fra nu af skal til at sortere deres affald i langt højere grad end tidligere.

Mandagens aflevering af nye affaldsbeholdere til blandt andet familien Jensen markerer startskuddet på den nye affaldsordning, som har været flere år undervejs. Både nationale og europæiske mål dikterer, at alle danske kommuner i 2022 skal genbruge mindst 50 procent af husholdningsaffaldet.

Med den nye ordning er Odense nu tættere på at leve op til det mål - og ikke mindst kommunens egen vision om at være bæredygtig.

Miljøet er den helt store vinder i den nye affaldssortering. Ifølge Miljøstyrelsen vil man hvert år kunne spare 589.000 tons CO2-udledning, hvis alle danskere sorterer deres affald.

Annonce
Det kommer til at tage cirka et år, før alle Odenses husstande er omfattet af den nye affaldsordning. Pressefoto

Implementering vil tage et år

- Vi tager hul på et nyt affaldskapitel i Odense. Implementeringen af den nye affaldsordning er den største opgave, der hidtil har været indenfor affaldsområdet i Odense Kommune, fortæller Thomas B. Jørgensen, direktør for Odense Renovation i en pressemeddelelse.

Og det er en stor opgave, Odense Renovation står over for. Der er 97.000 husstande i Odense Kommune, som alle skal have skiftet affaldsbeholdere, og derfor forventer Odense Renovation, at der går cirka et år, inden hele kommunen er omfattet af den nye affaldsordning.

Derudover er flere skraldebiler blevet udskiftet til tokammer-biler, som kan tømme de nye affaldsbeholdere, som er delt op i flere rum til de forskellige typer af affald. Dermed giver den nye ordning ikke flere affaldsbeholdere på grunden.

Du kan se, hvornår din husstand overgår til den nye ordning på www.odenserenovation.dk/dato-ny-affaldsordning

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce