Annonce
Speedway

Så går det endelig løs: Fynsk speedwaykører får debut som fast mand i VM-serien

Anders Thomsen (rød hjelmfarve) har træner intensivt på sine starter for så ofte som muligt at få den vigtige plads som først ind i sving ét. Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix
Fynske Anders Thomsen er landet i Prag, hvor de to første afdelinger af VM-grandprixserien køres fredag og lørdag.

SPEEDWAY: Coronakrisen har også været hård ved den internationale speedway. Men nu går det endelig løs med sportens fornemste serie, VM-grandpixserien, hvor de to første afdelinger køres fredag og lørdag på det klassiske speedwaystadion, Marketa Stadium, i Tjekkiets hovedstad Prag.

Dette års VM-serie bliver med stærk dansk repræsentation, nemlig med Leon Madsen - VM-sølvvinder fra 2019 og netop med en andenplads kørt hjem i EM-serien efter en anden dansk kører, Mikkel Michelsen - og med fynske Anders Thomsen - tidligere Team Fjelsted og Munkebo Scorpions, nu SES Sønderjylland i Vojens - som får debut som fast kører i VM-feltet.

Anders Thomsen landede torsdag formiddag i Prag, hvor han sammen med de øvrige kørere skulle forberede årets serie - blandt andet med en stribe fotosessions. Thomsen kørte fra en ligamatch i Grindsted onsdag aften direkte til den tjekkiske hovedstad, og det skete med masser af selvtillid i speedwayvognen.

Annonce

Som kaptajn for SES Sønderjylland havde Anders Thomsen & Co. nemlig gjort det onde ved Grindsted, der før mødet var ubesejret i ligaen.  Onsdag aften vandt SES Sønderjylland med 45-39 over Grindsted med Thomsen i storform. Han kørte således 17 af 18 mulige point hjem for sit hold.

VM-grandprixserien i speedway i 2021

 • VM-grandprixserien 2021 er skruet anderledes sammen end sædvanligt på grund af den fortsatte coronapandemi. Normalt store løb som i polske Warszawa og i Cardiff, Wales, er således skåret væk. Og der køres også to dobbeltløb fredag/lørdag.
 • Programmet ser således ud:
 • Fredag den 16. juli: Prag, Tjekkiet.
 • Lørdag den 17. juli: Prag, Tjekkiet.
 • Fredag den 30. juli: Wroclaw, Polen.
 • Lørdag den 31. juli: Wroclaw, Polen.
 • Lørdag den 7. august: Lublin, Polen.
 • Lørdag den 14. august: Målilla, Sverige.
 • Lørdag den 28. august: Togliatti, Rusland.
 • Lørdag den 11. september: Vojens, Danmark.
 • Lørdag den 2. oktober: Torun, Polen.
 • De faste kørere i VM-serien:
 • Bartosz Zmarzlik, Polen.
 • Tai Woffinden, Storbritannien.
 • Frederik Lindgren, Sverige.
 • Maciej Janowski, Polen.
 • Leon Madsen, Danmark.
 • Jason Doyle, Australien.
 • Artem Laguta, Rusland.
 • Emil Sayfutdinov, Rusland.
 • Martin Vaculik, Slovakiet.
 • Max Fricke, Australien.
 • Matej Zagar, Slovenien.
 • Anders Thomsen, Danmark.
 • Oliver Berntzon, Sverige.
 • Krzysztof Kasprzak, Polen
 • Robert Lambert, Storbritannien.

- Det bedste ved det hele er, at jeg i Grindsted kørte på to af mine grandprixcykler, som jeg skal have i aktion i Prag. Det er et godt rygstød, at de fungerede så godt, siger Anders Thomsen fra den tjekkiske hovedstad.

De ekstra 10 procent

Fredag bliver altså 27-årige Anders Thomsens debut som fast VM-kører, men han har tidligere optrådt i tre VM-afdelinger på wildcard. I 2015 ved det danske Grand Prix på Casa Arena i Horsens blev det til fem point, og I fjor fik Thomsen to chancer, da der i en coronaramt sæson blev kørt to afdelinger på hans polske hjemmebane i Gorzow. Det blev til 10 point og en enkelt heatsejr.

Anders Thomsen havde en stor onsdag aften for SES Sønderjylland med 17 indkørte point af 18 mulige i den vanskelige ligamatch hos ubesejrede Grindsted. Foto: sportxpress/Ritzau Scanpix

En stor sæson i Polen med et snit på plus 10 pr. match viser imidlertid en Anders Thomsen som hele tiden lægger på. Fynboen har imidlertid fortsat en en afdæmpet indgang til sin debut i VM-serien. Anders Thomsen siger:

- Det er mit første år blandt verdens bedste kørere, og selv om jeg er oppe imod dem hele tiden i den polske liga, så er det en anden situation, når du i VM-løb konstant har de bedste ved siden af dig. Jeg siger ikke "nu skal jeg være verdensmester". Jeg går ind i serien stille og roligt - også for at lære. Men selvfølgelig vil jeg give alt, hvad jeg har.

- Men det er bare en realitet, at de bedste kørere lige lægger ekstra 10 procent på, når de optræder i VM-serien, og det skal jeg altså forsøge at steppe op til.

Annonce

Han har lært at starte

Anders Thomsen har altid været godt kørende ude på banen, når der skulle overhales. Til gengæld var han tidligere en dårlig starter, og det var derfor nødvendigt for ham at kunne overhale. Nu leverer Thomsen vigtige kanonstarter og er ofte i spids i første sving.

- Jeg har arbejdet meget med mine starter. Alt bliver jo lettere, hvis du kommer først ned i svinget og ikke skal kæmpe dig op. Det betyder også færre skader, som det lyder fra fynboen, der gennem karrieren netop har været ramt af mange skader, og han fortsætter:

- Jeg er blevet meget fokuseret, og jeg har et team omkring mig, som er meget fokuseret. Der er ingen råben og skænderier i ryttergården. Alle gør det, de skal - næsten uden at behøve at sige noget.


Det er bare en realitet, at de bedste kørere lige lægger ekstra 10 procent på, når de optræder i VM-serien, og det skal jeg altså forsøge at steppe op til

Anders Thomsen, fynsk VM-kører i speedway


Anders Thomsen udpeger to polske kørere som favoritter til at vinde VM-serien 2021, nemlig Bartosz Zmarzlik og Maciej Janowski. Thomsen kører sammen med Zmarzlik i Gorzow, og de to er også privat gode venner.

- Som speedwaykører vil man nødigt pege på, at en anden kører er den bedste - og måske bedre end en selv - men Zmarzlik er bare fantastisk. Han er som fra en anden planet, siger Anders Thomsen med stor anerkendelse i stemmen.

Annonce

Knivdræbt af hustruen

I to tilfælde i årets VM-serie køres der to dage i træk. Ud over Prag gælder det i polske Wroclaw den 30. og 31. juli.

- Det kan godt være trættende, men jeg er jo vant til et tæt program. Rent faktisk skal jeg også køre på søndag, så det bliver tre løb på tre dage, fortæller Anders Thomsen.

Det tredje løb er på Thomsens hjemmebane i Gorzow, der hedder Edwarda Jancarza Stadium, og det er et mindeløb for netop Jancarza, som i 1992 blev knivdræbt af sin hustru efter et skænderi i hjemmet.

Annonce

Mest læste

Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Odense

Mere asfalt med 130 km/t: Hastigheden på Fynske Motorvej får et ekstra nøk

Middelfart

Borgere kommer til PCR-test uden at bestille tid: - Det gør det mere bøvlet for os

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Middelfart

Der kommer færre teststeder i Middelfart fra denne uge: Her er ændringerne

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Nyborg For abonnenter

Poul og Dorthe så flammerne æde deres lade: - Det er noget, man ikke regner med sker for en

Odense

Overfald på 13-årig blev filmet: Voldsvideo delt på sociale medier

Annonce