Annonce
Odense

Så er julen i gang: Børnestemmer fyldte koncerthuset ved årets luciaoptog

Traditionen tro skulle Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel krone årets luciabrud, 17-årige Malea Benediktson. Foto: Sugi Thiru

Traditionen tro blev Odense bys luciafest afholdt i Odense Koncerthus mandag aften. Flere end 40 børn og unge var en del af aftenens højdepunkt - luciaoptog med sang.

Det gode ved traditioner er, at de bliver ved med at være, som de altid har været.

Sådan er det i hvert fald med Odense Kommune og Foreningen Nordens luciaoptog, der for 72. gang blev afholdt i Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus mandag aften.

Arrangementet startede med fællessang, hvor forældre og bedsteforældre kunne synge med på "Vær velkommen, Herrens år", og der var indslag fra musikskolen og fra Danseakademi City Ballet i form af blandt andet "Danseeventyr" og "Juleeventyr".

Herefter blev salen mørklagt. Der var skramlen, da hundreder af tilskuere vendte sig mod salens bagerste indgang, hvor de vidste, at luciabruden ville dukke op - ukronet, men fulgt af terner og piger i røde kjoler på vej mod den lige så mørke scene, hvor hun skulle møde Peter Rahbæk Juel.

Den tilhørende melodi "Santa Lucia" blev spillet af Kamilla Sørensen, mens det lille optog tog plads ved borgmesteren, som skulle sætte smykke og den granbelagte tinkrone på hovedet af årets brud, 17-årige Malea Benediktson.

Annonce

Luciafesten

Årets luciafest i Odense by blev afholdt mandag 3. december i Odense Koncerthus.

Her kunne op imod 800 mennesker fra Carl Nielsen Salen følge den 17-årige luciabrud Malea Benediktson blive kronet af borgmester Peter Rahbæk Juel.

Udover aftenens højdepunkt, luciaoptoget med Kamilla Sørensen ved orglet, var der musikalske indslag fra blandt andre Emma-Sofie Bertelsen og Danseakademi City Ballet.

Luciaoptaget kan samtidig opleves 8. december i Borgernes Hus, 9. december i Tarup Center og ved særskilte arrangementer på Odense Universitetshospital, to af byens plejecentre og i Odd Fellow-palæet.

Optoget er efterhånden en gammel tradition. Den første luciafest, som er et samarbejde mellem Odense Kommune og Foreningen Norden, blev afholdt i 1946.

Luciafesten i Odense afholdes i et samarbejde mellem Odense Kommune og Foreningen Norden. Omkring 40 børn er en del af selve optoget. Foto: Sugi Thiru

Lyset skal vende udad

Han måtte næsten strække sig for at tænde stearinlysene på toppen af kronen, inden et blændende spotlys ramte ham og luciabruden med hinanden i hånden.

En forsigtig klapsalve begyndte at lyde fra den ellers tavse sal.

- Det er et vigtigt budskab i julen, at vi alle sammen sørger for, at lyset vender udad, sagde borgmesteren.

Bruden blev stående og lyste på scenen, mens den svage lyd af barnestemmer begyndte at brede sig i salen. Fra samme indgang, som bruden var dukket op tidligere, kom syngende børn med tændte stearinlys i hænderne. De yngste ledte, mens de ældre fulgte trop, og da de nåede scenen, stillede de sig op på rækker med luciabruden i midten og de mindste i hoftehøjde ved hendes side.

Her sang de blandt andet "Nu tændes 1000 julelys" og selvfølgelig "Santa Lucia", som fik ekstra kraft, når ordene fra sangtitlen skulle ud over scenen til de endnu tavse tilskuere.

Luciaoptoget mindede om, hvad julen egentlig handler om. Den handler om børn og det møde mellem generationer, som børnene stod for, idet de bevægede sig ned gennem bedsteforældrenes tilskuerrækker, mens de koncentrerede sig for både at holde balancen, lyset i hænderne og takten i julemelodien.

Og de mindede om, at det gode ved traditioner også er, at de som regel bliver en lille smule bedre, jo flere år vi holder dem ved lige.

Udover at gå luciaoptog i Odense Koncerthus skal børnene fra optoget blandt andet gå to på plejehjemme og på OUH. Foto: Sugi Thiru
Luciaoptoget i Odense Koncerthus er en 72 år gammel tradition, som er med til at markere julens indtog den første uge i december. Foto: Sugi Thiru
Der var helt stille i Carl Nielsen Salen, da Lucia-pigerne begyndte at synge. Foto: Sugi Thiru
Publikum var helt stille, mens luciabørnene sang "Santa Lucia, Santa Lucia". Foto: Sugi Thiru
"Nu bæres lyset frem", sang luciapigerne, mens de var på vej op på scenen. Foto: Sugi Thiru
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce