Annonce
Odense

Så er det sikkert: Børnene slipper for millionbesparelser

Forældre stod klar med brunsviger og ønsket om et godt møde, da politikerne i Børn- og Ungeudvalget tirsdag tog stilling til besparelser og omprioriteringer for 43,6 millioner kroner. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Det bliver administrationen og ledelsen i Børn- og Ungeforvaltningen, der skal bære de største bidder af de millionbesparelser, et politisk flertal tirsdag har besluttet.

Som ventet blev det tirsdag i Børn- og Ungeudvalget et politisk ja tak til det alternative børnespareforslag, Radikale, Socialdemokratiet og SF i sidste uge lagde frem.

Med undtagelse af Enhedslisten stemte udvalgspartierne dermed for primært at hente millionbesparelser på administration og på ledelse i stedet for eksempelvis at sende børnene tidligere i skole, at skære både i daginstitutionernes åbningstider og i mængden af pædagoger og lærere og også nedlægge klassetrin på skolerne i Lumby og Stige.

- Det lykkedes at samle et klart flertal, og det er jeg glad for. Og jeg håber, det kan skabe ro blandt børn og forældre, der forståeligt nok har været gennem en utryg periode, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

Hun - og med hende også resten af rød blok - har været ramt af kras kritik, fordi besparelserne kommer kort tid efter, at byrådets røde flertal har hævet skatten for at sikre flere penge til byens børn og ældre.

Skattestigningen har i år lagt 180 ekstra millioner kroner ind i Børn- og Ungeforvaltningens budget, men blandt andet på grund af tidligere vedtagne besparelser, det aldrig er lykkedes at nå i mål med, og regeringens moderniserings- og effektiviseringsprogram skal der i næste års børnebudget findes for 43,6 millioner kroners besparelser og omprioriteringer.

Annonce

Her vil de spare

Med undtagelse af Enhedslisten er partierne i Børn- og Ungeudvalget enige om at finde besparelser og omprioriteringer på - blandt andet - følgende måde:- Mindre ledelse og administration: 12,9 millioner kroner

- Færre eksterne konsulenter: 2,5 millioner kroner

- Mindre kompetenceudvikling: 1,5 millioner kroner

- Bedre indkøb og digitalisering: 2,5 millioner kroner.

Derudover skal forvaltningen i 2020 spare 18 millioner kroner på de såkaldte sammenhængende borgerforløb, der er en tidligere vedtaget besparelse, men hullet i kassen næste år fyldes med engangsbeløb fra for eksempel ansættelsesstop i administrationen og en reduktion af kontorartikler, mødeforplejning og efteruddannelse.

Regningerne bliver betalt

Og størstedelen af millionerne skal altså spares blandt ledere og administrativt personale i forvaltningen. Men præcis hvor og hvordan ligger endnu ikke fast, ligesom der ikke er tal på, hvor mange medarbejdere der nu mister deres job.

- Beslutningen bliver ikke let at føre ud i livet, erkender Susanne Crawley Larsen.

- Konsekvensen bliver, at der er færre medarbejdere i centraladministrationen, der kan blive længere svartid, og det kan komme til at tage længere tid at få implementeret lovgivning og politiske beslutninger. Men det er vigtigt at sige, at Børn- og Ungeforvaltningen stadig vil være lovmedholdelig, og regningerne bliver betalt til tiden.

Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti havde forud for mødet understreget sin bekymring for mængden af millioner, der skal hentes på administrationsgangene:

- Et tandhjul kan jo ikke køre rundt, hvis man piller tænder ud.

Men hun endte alligevel tirsdag med at lægge stemme til beslutningen.

- Jeg er stadig bekymret, men vi er blevet betrygget i, at det godt kan lade sig gøre, og efter det her forløb skylder vi borgerne en afklaring, siger hun.

Nej til udskydelse

På udvalgsmødet fik Venstre flertallets opbakning til, at der er sagt god for ledelsesbesparelserne med den tilføjelse, at de så vidt muligt ikke skal ramme decentralt - altså ude i daginstitutionerne og skolerne og dermed tæt på børnene.

- De er ikke nødvendigvis friholdt, men det er er spørgsmål om, at det primært er den centrale administration, vi skal kigge på, forklarer Susanne Crawley Larsen.

Der var til gengæld intet flertal for Enhedslistens idé om udskyde beslutningen to uger til næste udvalgsmøde for at sikre mere tid til at vurdere og regne på det nye spareforslag.

- Det var vigtigt for mig at vedtage noget i dag (tirsdag, red.). Der er kommet et forslag, der er flertal for, og så skylder vi de mennesker, der er berørt af forslaget, at få det gennemført så hurtig som muligt, mener rådmanden.

- Det er ikke anderledes at blive fyret som HK'er, jurist eller økonom, end det er for en pædagog. Det er jo de samme følelser og bekymringer.

Børn- og Ungeudvalgets samlede budget er på cirka tre milliarder kroner. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor stor en del administrationen udgør.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

112

390 gram skunk fundet under forsæde

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce