Annonce
Faaborg-Midtfyn

Så er det officielt: Stavnsager øverst på stemmesedlen

Hans Stavnsager og ikke mindst hans parti, Socialdemokraterne, vandt valget i 2017. Billedet er fra valgaftenen på rådhuset i Ringe, da det stod klart, at han ville blive ny borgmester. Arkivfoto: Michael Bager
56-årige Hans Stavnsager er nu officielt udpeget til at gå efter sin anden periode som borgmester i Faaborg-Midtfyn. Sker det, skriver han historie, for vælgerne i Faaborg-Midtfyn har aldrig genvalgt en borgmester. Vejen til hans mål er borgerinddragelse.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Hans Stavnsager bliver også i november 2021 det personnavn, der står allerøverst på stemmesedlen, når vælgerne går til valgurnerne. Socialdemokraternes repræsentantskab har netop genvalgt den 56-årige faaborgenser som borgmesterkandidat.

Det skete under behørig coronaafstand mellem de cirka 20 deltagere på Polymeren i Årslev, hvor Stavnsager kunne notere opbakning fra alle tre partiforeninger i Faaborg-Midtfyn. Der var ingen modkandidater.


Jeg vil ikke stille mig til dommer over mine forgængere, og, ja, det kan godt være, folk mener, politikerne har truffet dårlige beslutninger. Men problemet er størst, hvis folk føler, de får trukket noget ned over hovedet.

Hans Stavnsager (S), borgmester


- Det glæder mig selvfølgelig, at der er fuld opbakning og tillid fra mine partifæller til, at jeg bør føre kommunen videre, siger han.

Annonce

Tradition for utilfredse vælgere

Hans Stavnsager er den fjerde borgmester i Faaborg-Midtfyn siden kommunesammenlægningen. Hver gang, der har været valg, har borgmesterposten skiftet mellem Venstre og Socialdemokraterne.

Hans Stavnsager skal og møde de vælgere, der plejer at skifte borgmesteren ud, hver gang der er valg. Arkivfoto: Torsten Cilleborg

Også Stavnsager må møde vælgere, der har det med blive utilfredse med de politikere, de har valgt.

- Ja, der er måske en tendens til, at vi i Faaborg-Midtfyn er lidt hurtige på aftrækkeren. De, der har taget ansvaret, er ofte blevet skiftet ud. Det gælder ikke blot borgmesteren; en del udvalgsformænd er også blevet stemt ud.

Annonce

Folk skal forstå baggrund for beslutninger

- Hvad er forklaringen på det?

- Det er naturligvis nogle beslutninger, som folk er utilfredse med. Jeg tror, det handler om, at vi politikere ikke har været dygtige nok til at forklare baggrunden for beslutningerne, for jeg oplever tit, at der er en forståelse for, at vi træffer de beslutninger, vi gør, hvis vi har lejlighed til at forklare os.

- Det betyder ikke, at vi nødvendigvis får overbevist folk om, at vi træffer den rigtige beslutning. De kan sagtens være uenige, men hvis man forstår baggrunden, kan man lettere acceptere uenigheden.

- Jeg har tit mødt spørgsmålet om, hvorfor vi hele tiden skærer ned, og det hjælper på forståelsen, så jeg så forklarer om de økonomiske rammevilkår, vi er underlagt. Jeg tror på, at det er vigtigt, vi får en høj grad af borgerinddragelse så tidligt i de politiske processer, som det er muligt.

Annonce

Læren fra turistkontoret

- Det lyder ikke til, der er så meget selvransagelse i det. Det kan vel også være, at folk simpelthen mener, I har truffet dårlige beslutninger?

- Jeg vil ikke stille mig til dommer over mine forgængere, og, ja, det kan godt være, folk mener, politikerne har truffet dårlige beslutninger. Men problemet er størst, hvis folk føler, de får trukket noget ned over hovedet.

Hans Stavnsager

Født i Faaborg 24. november 1963, student fra Midtfyns Gymnasium 1982. Bor i Østerbrogade, Faaborg.

Har været skovarbejder og landbrugsmedhjælper, rejsesekretær ved DSU, informationskonsulent i DUI-LEG og VIRKE, generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd, ejer af HAST Kommunikation ApS, honorær konsul for Albanien, og seniorkonsulent ved Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Medlem af kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtsyn siden 2014, borgmester siden 2018. Fik 2.210 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2017.

Er Tolkien-nørd, piberyger og single.

- Skræmmeeksemplet er fra før min tid, men jeg fulgte med fra sidelinjen, da et flertal i kommunalbestyrelsen besluttede at flytte turistkontoret i Faaborg. Folk i Faaborg følte ikke, de blev hørt eller forstået. Det, tror jeg, vi allesammen har lært af, og blandt andet derfor gør vi meget mere ud af borgerinddragelsen og gennemsigtigheden i beslutningsprocesserne. Og så er det jo sådan, at vælgerne evaluerer vores arbejde hvert fjerde år. Det er vel egentlig meget godt.

- Det er klart, det vil være godt for dig at få lov at fortsætte som borgmester. Men hvorfor vil det være godt for faaborg-midtfynboerne?

Udvikling i land og by og en høj grad af borgerinddragelse bliver Hans Stavnsagers opskrift på genvalg. Arkivfoto: Torsten Cilleborg

- Jeg synes, vi har fundet en god kurs, hvor vi har et godt blik for udvikling, ikke kun i forstadsbåndet og Faaborg, hvor vi investerer rigtig mange penge, men også ude i de små samfund, der i den kommende tid vil få et stort fokus. Det kræver måske ikke nødvendigvis, at det er mig, der står ved roret for at fastholde den udvikling, men jeg tror på, at en stor organisation har gavn af en konsoliditet også i den øverste i ledelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce