Annonce
Odense

Så er det besluttet: Kun Enhedslisten siger nej til at sælge 183.000 kvadratmeter på Odense Havn

Det er blandt andet 45.500 kvadratmeter på Siloøen (i midten af billedet) og 25.000 kvadratmeter på Byens Ø (til højre i billedet), som A. Enggaard køber på Odense Havn. Foto: Michael Bager
Et markant flertal i Odense Byråd har nu sagt god for at sælge syv store områder på Odense Havn til én entreprenør. Kun Enhedslisten er imod salget.

Odense: De er ikke helt enige. Men et stort byrådsflertal sagde onsdag aften - under et for offentligheden lukket dagsordenspunkt - ja til et kæmpesalg af 183.000 kvadratmeter på Odense Havn.

Det er syv områder af inderhavnen, som Odense Kommune og Lindø Port of Odense vil sælge til entreprenøren A. Enggaard, der ifølge en samarbejdsaftale skal udvikle havneområderne med både boliger, åbne pladser, grønne åndehuller, kulturliv og erhverv.

Med undtagelse af Enhedslisten er byrådet enig om, at det er den rigtige måde at gribe udviklingen af den sidste del af inderhavnen an på.

Annonce

- Det har krævet mange og lange overvejelser hos partierne, men jeg er rigtig glad for, at så bredt et flertal står bag udviklingen af havnen i et samarbejde med A. Enggaard, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Også Det Konservative Folkeparti, der ellers i Økonomiudvalget har taget forbehold for salget, gav et ja.

- Vi tog forbehold, fordi jeg ville være sikker på, jeg ikke bare havde hørt en salgstale fra entreprenøren, forklarer Søren Windell (K).

- Jeg havde brug for lige at sparke lidt dæk, og derfor har jeg været i Aalborg for at tale med Enggaard og se noget af det, de har lavet deroppe. Der er en god ånd i selskabet, og de har en viden om, hvordan man skaber bydele og sociale fællesskaber, siger han om baggrunden for, at Konservative nu støtter salget.

Mere end bassin med vand

Men det sker ikke helt blottet for skepsis, understreger han.

- Vi er meget optagede af, at der skal være noget grønt, en park, et opholdssted, og så skal noget af det maritime miljø bevares, så området ikke bare bliver et bassin med vand. Lige nu ligner Odense Havn en gal mands værk, det skal der rettes op på, og det tror jeg på, at Enggaard kan - sammen med en massiv inddragelse af borgerne, fremhæver Søren Windell.


Det har krævet mange og lange overvejelser hos partierne, men jeg er rigtig glad for, at så bredt et flertal står bag.

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester


Enhedslistens Søren Freiesleben har tidligere forklaret, at partiet er imod salget, fordi de er nervøse for, at "udviklingen i for stor grad bliver styret af økonomiske interesser":

- Man bør starte forfra, hvor kommunen i højere grad dikterer, hvad der skal gøres på havnen. Private skal også være med til at udvikle havnen, men vi har en bekymring for, at entreprenøren får for meget at skulle sige.

Annonce

Et langt ægteskab

Peter Rahbæk Juel har kaldt salget og samarbejdet "startskuddet til et forhåbentlig langt og godt ægteskab med A. Enggaard" og selskabets direktør Asger Enggaard har erklæret sig ydmyg over handlen:

- Vi synes, det er en fuldstændig fantastisk mulighed. Vi tror på, at man kan skabe en havn, som kommer til at flytte Odense som by. Ikke bare bydelen, men hele Odenses selvforståelse og lysten til at flytte til byen.

Prisen for de mange havnekvadratmeter er ikke offentlig, men ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger har A. Enggaard budt omkring 700 millioner kroner for de syv havnearealer.

Det besluttede byrådet også

  1. Med penge fra skattestigningen – den i rød blok såkaldte velfærdsprocent – får alle ældre på plejecentrene nu først to gange om måneden og senere fire gange om måneden besøg af en gæstekok, så der igen bliver lavet mad lokalt. Beslutningen betyder samtidig, at ordningen med lokal madlavning på Ærtebjerghaven Plejecenter og Albanigade Plejecenter stopper, fordi pengene og maden i stedet bliver fordelt på alle plejecentre.
  2. 1,8 milliarder kroner skal de kommende 10 år løfte de nedslidte fysiske rammer på skolerne, i daginstitutionerne og på ældre- og fritidsområdet. På byrådsmødet sendte politikerne 95 millioner kroner ud til byens mange idræts- og fritidsklubber til både at modernisere og renovere fx omklædningsrum og gulve og til at etablere fem nye kunstgræsbaner, og den første lille andel af de i alt 625 millioner kroner til skoler og lokalområder blev også frigivet.
  3. Boldklubben Marienlyst har flere gange de seneste år haft økonomiske problemer, og på grund af corona spidser situationen nu så meget til, at klubben har bedt om i hele 2021 at slippe for at betale af på det kommunale lån på cirka fire millioner kroner, som blev givet i sommeren 2019. Det sagde byrådet god for, mens et forslag fra Venstre om at lægge en markedsrente på lånet blev nedstemt.

Der er endnu ingen dato på, hvornår maskiner og mennesker tager fat på byggeri og omdannelse, og efter byrådets godkendelse venter nu ifølge Odense Kommune "et års intens borgerinddragelse", og så vil selve byggeriet ske i et samarbejde med endnu unavngivne pensionskasser.

Entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard har afdelinger i Aalborg, Aarhus og Fredericia og har blandt andet stået for byudviklingsprojekter i Ceres Byen i Aarhus, Østre Havn i Aalborg og Vridsløse Lille i København.

Lige nu er A. Enggaard  i gang med to projekter i Aalborg - blandt andet De Danske Spritfabrikkers tidligere fabriksområde - og i Odense er selskabet allerede involveret i et projekt på Pakhuskajen på havnen og i at opføre "Slagteribyen" på den gamle slagterigrund på Rugårdsvej.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Karina og Brian finder tyrolertøjet frem: Bierfest vælter Vissenbjerg

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Sport

I Odense Idrætshal hylder folket sine helte - og Axelsens evne til at mestre selv det største pres

Sport For abonnenter

Søndag kan Axelsen vinde Denmark Open - Hongkongs super-smasher fik boldene tilbage i hovedet

Odense

Yppig nøgenhed: Læserbrev bragte kendt, men glemt statue frem i lyset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med eks-GOG'er Emil Jakobsen, Michael Outzen, der sætter ord på tragisk hændelse, og B1909-general i comeback

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Annonce