Annonce
Odense

Så er det besluttet: Der bliver rygning forbudt på byens legepladser

Odenses børn skal kunne gynge uden cigaretrøg, mener et flertal i byrådet, der derfor har besluttet at forbyde rygning på de kommunale legepladser. Arkivfoto: Morten Pape
Rygetrængende forældre og bedsteforældre må finde et andet sted at tænde cigaretten, når byens legepladser fra november skal være frie for røg. Beslutningen har et stort byrådsflertal nu truffet, men partierne er ikke helt enige om mængden af forbud.

Når børnene leger på kommunens legepladser, skal de ikke finde cigaretskod i sandkassen eller generes af de voksnes tobaksrøg. Heller ikke de kommunale børnearrangementer skal være fulde af røg. Og så skal der gøres en indsats for, at tribunerne på Odense Stadion bliver røgfrie.

Et stort byrådsflertal tog onsdag endnu et skridt hen imod realiseringen af den ambitiøse plan om, at ingen børn og unge skal ryge i 2025, og at Odense som by skal være fri for røg i 2030. Det betyder, at de cirka 17 procent daglige rygere, der i dag har adresse i Odense, skal nå ned på kun to procent.

- Vi er godt på vej, og vi skal sætte handling bag ordene om røgfri by, understregede socialdemokraternes Kasper Ejlertsen, der er formand for Sundhedsudvalget.

- Vi ved, det ikke er sundt at ryge, og derfor skal vi ikke give rygning videre til næste generation. Vi har fået røgfri skoletid, vi har indgået partnerskabsaftaler med uddannelsesinstitutioner, med letbanen og friluftsbadet, og nu skal vi have røgfrie udenomsarealer.

Annonce

Det vedtog byrådet også

1. Selv om det blev kaldt en dårlig sag, og forløbet blev betegnet som uskønt, godkendte et enigt byråd at give Boldklubben Marienlyst et kommunalt, rentefrit lån på knap fire millioner kroner for at redde klubben fra en konkurs. Samtidig er Marienlyst blevet sat under et løbende økonomisk tilsyn for at sikre, at der er styr på afviklingen af gælden.

2. Også den meget omdiskuterede udvidelse af Fangel Biogas fik et ja fra et stort flertal af partierne i byrådssalen. Op mod 800 borgere har afleveret protesterende underskrifter, men kun Enhedslisten stemte imod. Ikke på grund af de lugt- og trafikgener, naboerne frygter, men fordi partiet ikke ønsker at satse på den slags bioenergi, der er en "skraldespand for industriel svineproduktion".

3. En fantastisk sag, sagde en politiker, da alle var enige om at sige god for lokalplanen, der skal bane vejen for omdannelsen af Dalum Papirfabrik til et nyt og attraktivt boligområde. - Området bliver kendetegnet ved grønne områder, vores dejlige å og samtidig et sted, hvor man kan snuppe cyklen ind til byen eller hurtigt nå motorvejen, fremhævede by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

4. Også et andet område i Odense blev byrådet enige om at udvikle ved at vedtage en udviklingsplan for området mellem havnen og byen - et område, der før hed Nørrebro, og som nu skal hedde det igen og i endnu højere grad binde byen sammen.

Ikke alle delte imidlertid sundhedsformandens begejstring. Dansk Folkeparti stemte således imod rygeforbuddet på byens legepladser.

- Vi synes, en venlig henstilling om at ryge et andet sted vil være nok, sagde Christel Gall i byrådssalen.

- Vi frygter, at der kan være nogle forældre, der som rygere så aldrig nogensinde tager deres lille purk med på legeplads.

Christel Gall glædede sig samtidig over, at et forslag om at forbyde rygning i parker som Kongens Have og Munke Mose blev stemt ned allerede i Sundhedsudvalget.

- Hvordan kan noget overhovedet være forbudt, når det ikke bliver håndhævet, spurgte hun.

Også Søren Windell fra Konservative satte pris på flertalsmodstanden mod parker uden røg.

- Jeg medgiver, rygning er skadeligt, og at vi skal forhindre vores børn og unge i at begynde at ryge. Men vi skal også være varsomme med forbud og restriktioner, der griber ind i folks dagligdag. Man skal altså kunne gå rundt i Kongens Have med sin hund og ryge en cigaret, hvis man har lyst, påpegede han.

Hos Radikale Venstre, derimod, ønskede Susanne Crawley Larsen at tage endnu større skridt hen imod den røgfri by og ikke bare arbejde på at få en partnerskabsaftale med OB om fodboldtribuner uden tobak.

- Der er vi ikke seriøse nok, for det er ikke godt nok at indlede en dialog. Det er absurd ikke at forbyde det. Andre stadioner i Superligaen har allerede gjort det uden særlig meget vrøvl. Så der behøver vi ikke være særlig modige, argumenterede hun. Men som den eneste.

Det er fra 1. november, cigaretterne skal slukkes på Odenses legepladser og ved kommunale børnarrangementer, ligesom der også er politisk enighed om de kommende år at stræbe efter et forbud mod at sælge tobak ved en række udendørsarrangementer og events.

Tinderbox har allerede besluttet, at der næste år ikke bliver nogen cigaretboder i Tusindårsskoven.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce