Annonce
Nordfyn

Så er det bare at krydse fingre for, at de slår sig ned: Storke set i og ved Søndersø

Mandag aften i Søndersø. En stork sonderer terrænet. Privatfoto
Skal det være i år, at et storkepar vælger at slå sig ned på Nordfyn? En voksende bestand af storke i det nordlige Tyskland og Holland medvirker til, at flere storke afsøger muligheden for at bygge rede andre steder.

Søndersø: Mens den menneskelige bosætning er i fremdrift på nordfynske kanter, kniber det mere med at få storke til at slå sig ned.

Ja, ikke bare på Nordfyn, men på hele Fyn. Seneste storkepar, der valgte at slå sig fast ned på øen, var tilbage i 1964. Det skete på en rede ved Solbakkegård i Næsby. I 2007 var der i fem uger en enlig tysk stork på en rede ved Nørre Broby, har storkeekspert Hans Skov fra Storkene.dk tidligere fortalt.

Men nu er håbet atter vakt til live. Akkurat, som det sker hvert forår, hvor storke, heraf mange fra det nordlige Tyskland, strejfer rundt for at finde egnede steder at slå sig ned. Storkene orienterer sig efter gode fødemuligheder.

Annonce

Det vil sige steder med blandt andet frøer, mus, mosegrise og insekter. De store fugle kan lide gå rundt i sjappede områder, for hvor der er masser af frøer, er der masser af mad.

Positivt tegn

Mandag aften blev to storke spottet i Søndersø. Som man kan se på billedet, satte den ene sig på byens luftalarm-tårn. Øjensynligt for at sondere terrænet. Den anden stork tog bestik af situationen ved at cirkle omkring tårnet.

Billedet er sendt til at redaktionen af Helle Langgaard Meibom, Per Meibom og Klaus Green-Andersen, der skriver:

- Vi tager det som et godt tegn på en fantastisk sommer til os alle.

Tirsdag morgen blev storkene set på en mark ved Søndersø. Foto: Blanka Tøndering

Også Blanka Tøndering har været "i nærkontakt" med to storke, formentlig de samme to, som var på færde mandag aften. Tirsdag morgen så hun storkene stå på en mark ved Søndersø.

- Man bliver helt glad, skriver hun.

Annonce

Slår de sig ned?

Sidste år var der også storke, som fandt vej til Nordfyn. Tre af slagsen blev set på en mark ved Klinte Holmene beliggende mellem Nørreby og Nørre Nærå.


Skulle storkene på et tidspunkt få lyst at slå sig fast ned på Nordfyn, kræver det ikke bare, at de kan finde nok føde. En stor udfordring, der også skal falde på plads, er, at en kønsmoden han formår at finde en mage.


Skulle storkene på et tidspunkt få lyst at slå sig fast ned på Nordfyn, kræver det ikke bare, at de kan finde nok føde. En stor udfordring, der også skal falde på plads, er, at en kønsmoden han formår at finde en mage.

De senere år er bestanden af storke steget eksplosivt i det nordlige Tyskland og Holland, og det har den afledte effekt, at storkenes interesse for at slå sig ned i Danmark er vokset. Sidste år blev det til hele fire nye registrerede storkepar i Danmark, så der i alt var seks par.

Det højeste antal i omkring et kvart århundrede. Men endnu mangler storken altså at bosætte sig på Fyn. Om det sker i år, vil de kommende uger vise.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold For abonnenter

Eks-landsholdsspiller før Odenses semifinalebrag: - Jeg havde drømt om en større rolle

Annonce