Annonce
Trekantområdet

Så er der dom i sagen om utilfreds ægtefælles kontrol af hustruens kommunale hjemmehjælpere: Hjælperne skal finde sig i videoovervågning

Nu skal de kommunale hjemmehjælpere i Kolding igen til at gå ind ad denne dør, har Arbejdsretten besluttet. Foto: Søren Gylling
I Kolding er en gruppe kommunale hjemmehjælperes arbejdsvægring nu kendt overenskomststridig efter et langt slagsmål mellem kommunen og fagforbundet FOA. De pågældende medarbejdere skal straks genoptage arbejdet i fuldt omfang, fastslår Arbejdsretten - men kommunen skåner dem.

Dom: Kolding Kommunes hjemmehjælpere kan ikke nægte at arbejde i private hjem, hvor de videoovervåges - og gør de det alligevel, så er det fyringsgrund.

Det står klart, efter at Arbejdsretten i København tirsdag afsagde dom i et flere måneder langt og meget principielt slagsmål mellem fagforbundet FOA og Kolding Kommune om en utilfreds ægtemands videoovervågning af sin lamme og stærkt plejekrævende 71-årige hustrus hjemmehjælpere i parrets private hjem i det nordlige Kolding.

Her har kommunens hjemmehjælpere på grund af videoovervågningen nægtet at gøre tjeneste siden april, og mens slagsmålet har stået på, har Kolding Kommune ansat et privat firma til at passe den syge kvinde.

Annonce

Den meget svækkede kvindes 65-årige ægtefælle satte videoovervågningen op i hjemmet, fordi han var yderst utilfreds med flere af de kommunale hjemmehjælperes indsats og ikke følte, at hans gentagne kritik og klager til hjemmehjælpsdistriktet hjalp.

FOA har siden beskrevet arbejdsmiljøet i hjemmet som voldsomt psykisk belastende for hjemmehjælperne og bakket sine medlemmer op i at nægte at gå derind, mens Kolding Kommune på den anden side har stået fast på, at man ikke kan blande sig i, om folk sætter videoovervågning op i deres private hjem.

Smadderærgerlig

Formanden for FOA i Kolding, Jens Lund, bekræfter, at fagforbundet nu skal pålægge sine medlemmer at genoptage arbejdet.

- Det er jeg selvfølgelig smadderærgerlig over, for jeg synes jo ikke, at mine medlemmer skal arbejde under sådan nogle forhold.

Vi har fået åbnet manges øjne for de forhold, som vores social- og sundhedshjælpere er udsatte for, og debatten om, hvad de skal tåle, er rigtig god, synes jeg.

Jens Lund, formand for FOA i Kolding

- Men vi må tage dommen til efterretning, og så må vi i dialog med Kolding Kommune om, hvad vi stiller op med de belastende arbejdsmiljøforhold, vi mener, der er i hjemmet, siger Jens Lund, der dog glæder sig over, at FOA ikke skal betale bod, sådan som det ellers er almindeligt i arbejdsretlige konflikter. Årsagen er, at Kolding Kommune også overfor Arbejdsretten har anerkendt, at det kunne være en udfordring at udføre arbejdet under forholdene i det pågældende hjem.

Annonce

Åbnet øjne

Jens Lund synes bestemt ikke, at sagen har været skønne spildte kræfter.

- Nej, vi har fået åbnet manges øjne for de forhold, som vores social- og sundhedshjælpere er udsatte for, og debatten om, hvad de skal tåle, er rigtig god, synes jeg, siger han.

I Kolding Kommunes senior- og sundhedsforvaltning siger sekretariatschef Brian Urban, at man er glad for, at der nu er truffet en afgørelse, "så vi kan komme videre med at finde en god løsning".  Kommunen agter ikke umiddelbart at beordre de medarbejdere, der er berørt af sagen, tilbage på arbejde i det pågældende hjem, oplyser han.

-  Vi er også glade for, at Arbejdsretten i sin dom anerkender, at Kolding Kommune har udfoldet betydelige bestræbelser på at værne om vores medarbejderes trivsel, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Slik-eventyr fortsætter: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Debat

Det er fint med gode intentioner, men hvor blev svarene af?

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Annonce