Annonce
Assens

Så er den gal igen: Assens Kommune skal spare 30 millioner

Søren Steen Andersen (V) vil udover at tale med Kommunernes Landsforenings formand også mødes med økonomiministeren onsdag. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Blot få måneder efter Assens Byråd har vedtaget besparelser for knap 32 millioner kroner, skal kommunen nu spare mere end 30 millioner kroner. Ifølge borgmesteren skyldes det et øget udgiftspres, et større tab på grund af den nye udligningsmodel end forventet og et større tab på overtagelsen af betaling for sygehusydelser, som regionen tidligere har stået for.

A perfect storm. Sådan beskriver borgmester Søren Steen Andersen, de udgifter, der nu er skyld i, at Assens Kommune igen skal spare for mere end 30 millioner kroner.

Det er blot få måneder siden, Assens Byråd vedtog besparelser for knap 32 millioner kroner, men nu er den altså gal igen.

Ifølge borgmesteren skyldes besparelserne blandt andet, at Assens Kommune har mistet 10 millioner kroner mere end forventet på at overtage betalingen af forskellige ydelser i sundhedsvæsenet fra regionen.

- Vi fik at vide, at vi ville blive kompenseret med 20 millioner kroner af staten, fordi det var det, det ville koste for en kommune med vores størrelse at overtage udgifterne. Vi regnede selv på det og lagde fem millioner kroner fra vores egen kasse oveni, fordi det så ud til at blive det dyrere. Men nu ser det ud til, vi mister 15 millioner kroner på det, fordi der er en større produktion i sygehusvæsenet, forklarer Søren Steen Andersen (V).

Men når vi mister 43 millioner kroner på én gang, fordi vi har fået otte flere borgere, er det bare voldsomt. Jeg kalder det "The perfect storm", fordi alle de her ting kommer samtidig.

Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune.

Derudover har kommunen også tabt flere penge end forventet på midtvejsreguleringen af de tilskud, kommunerne får, fordi der ikke længere tages hensyn til kommunernes socioøkonomiske faktorer, men i stedet afregnes ud fra indbyggertal.

- Det rammer os simpelthen, og det er ganske frustrerende. Vi havde regnet med at skulle miste ni millioner kroner på det, men vi mister 22 millioner kroner. Før tog udregningen hensyn til, hvis der for eksempel var flere børneanbringelser eller andre ting, som kan komme over natten. Det gør den ikke mere, og det giver en skævvridninger, hvor landkommunerne bliver snydt, siger Søren Steen Andersen.

- Staten sparer lidt hver gang

Onsdag skal han mødes med formanden for Kommunernes Landsforening for at snakke om udregningen og tabet ved at have overtaget regionens betalinger af ydelser i sundhedsvæsenet.

- Det er det grundlæggende spil. Når kommunerne overtager opgaver, de ikke før havde, og udgifter, de ikke før havde, siger man, at de bliver kompenseret. Men når kommunerne så regner det igennem, står det ikke mål med det beløb, de kommer af med. Så på den måde sparer man lidt fra statens side hver gang. Derfor skal man være meget årvågen, når kommuner overtager opgaver, siger han.

Udover de nævnte ting mister Assens Kommune også sit befolkningstilskud på 43 millioner kroner i 2019. Det var byrådet dog forberedt på, og derfor er der taget hensyn til det i budgettet.

- Men når vi mister 43 millioner kroner på én gang, fordi vi har fået otte flere borgere, er det bare voldsomt. Jeg kalder det "The perfect storm", fordi alle de her ting kommer samtidig. Det rammer mange kommuner inklusiv vores, siger han.

Annonce

Social- og Sundhed skal finde 18 millioner

De nuværende besparelser, som kommunen står overfor, fordeler sig på to udvalg.

Social- og Sundhedsudvalget er blevet bedt om at finde forslag til besparelser for 18,5 millioner kroner. Det tal er inklusiv det beløb, man manglede at spare efter den første genopretningsplan, som blev vedtaget af et flertal i byrådet i slutningen af juni.

Udannelse-, Børn-, og Familieudvalget skal finde besparelser for 12 millioner kroner. Det er ligeledes inklusiv de penge, man ikke fik sparet i første genopretningsplan.

Dertil kommer, at Erhverv-, Beskæftigelse- og Kulturudvalget har et merforbrug på omkring 10 millioner kroner. Men her er det ifølge borgmesteren svært at lave en genopretningsplan, da mange af udgifterne ligger fast og ikke kan ændres ved for eksempel at nedsætte serviceniveauet, som er en mulighed i de andre udvalg.

Assens Kommune har et budget på i alt 2,7 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce