Annonce
Odense

Så er de sidste beregninger lavet: Otte personer gør, at Solbakken ender som 'hård ghetto'

Ifølge Odense Kommunes seneste prognose ender Solbakken som en hård ghetto, når Boligministeriet offentliggør den nye ghettoliste 1. december. Det betyder, at 60 procent af almene boliger i området i princippet skal rives ned eller sælges. Rådmand lægger op til at søge dispensation. Arkivfoto: Kim Rune
Odense Kommune følger udviklingen i de belastede sociale boligområder tæt. Selv om statens endelige dom først kommer til december, viser en ny prognose, at Solbakken ender som hård ghetto. Otte personer gør hele forskellen.

Rising: Sølle otte personer ud af de godt 1330 beboere i det almennyttige boligbyggeri Solbakken/Rising, ser ud til at afgøre, at området ender som en hård ghetto.

Det viser Odense Kommunes seneste monitorering af området. Og den bruger nogle af de tal, som også anvendes i den endelige ghettolisten, som Boligministeriet udsender i december.

Selvom Solbakken har forbedret sig siden sidst, fordi væsentligt flere beboere nu har et arbejde, hjælper det ikke noget. På to andre områder overskrider området nemlig de såkaldte ghettokriterier, viser kommunens nyeste tal:

Annonce

1) Syv personer for meget har "kun", hvad der svarer til en grundskole-uddannelse.

2) Et kontroversielt forslag om at belønne kriminelle med flyttehjælp og en ny lejlighed et andet sted fik i alt tre personer til at flytte. Alligevel bor der stadig en person for meget i området, som er blevet dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer.

60 pct skal måske rives ned

Det betyder, at Solbakken igen bliver defineret som en ghetto, og da det sker for fjerde gang i træk, rykker området op som "hård ghetto".

Det er den status, som har gjort, at Vollsmose nu er gået i gang med at realisere en plan, hvor 60 procent af boligerne skal rives ned.

Stemplet som hård ghetto betyder, at kommunen skal i gang med at lægge en udviklingsplan for området - og altså i princippet også, hvordan man vil fjerne 60 procent af lejelejlighederne i området.


Hvis det står til mig, sender vi en dispensations- ansøgning, hvor vi fortæller, hvordan vi vil udvikle Solbakken uden at rive boliger ned. Det vil være tosset, når vi ligger lige på vippen.

Rådmand Brian Dybro, SF


Annonce

Vil søge dispensation

Nedrivningerne har store økonomiske konsekvenser, og derfor anbefaler rådmand Brian Dybro (SF), at byrådet søger om en dispensation:

- Hvis det står til mig, sender vi en dispensationsansøgning, hvor vi fortæller, hvordan vi vil udvikle Solbakken uden at rive boliger ned. Det vil være tosset, når vi ligger lige på vippen.

- Ja, der er problemer i Solbakken, men dem arbejder vi aktivt på at løse - og vi er kommet langt, siger han.

Rådmanden understreger, at der foreløbigt er tale om en kommunal prognose. Alligevel har han bedt forvaltningen indlede en dialog med boligorganisationerne, så man kan komme med flere forslag til yderligere indsatser i området for at ændre beboersammensætningen.

- Vi skal være klar med nogle helt konkrete forslag til, hvad sådan en udviklingsplan kan indeholde af yderligere tiltag for at påvirke beskæftigelsen, uddannelsesniveauet og de sociale forhold i området, siger Brian Dybro.

Solbakken, et boligkvarter omkring Riisingsvej og Påskeløkken, ser efter den seneste prognose ud til at ende som en såkaldt hård ghetto. Det sker, selv om man tidligere har tilbudt kriminelle økonomisk hjælp for at flytte fra området. Det har ikke været nok. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Hvad er en ghetto?

Et ghettoområde er et boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent af beboerne, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

- Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år

- Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

- Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

- Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Et område bliver en hård ghetto, når den har været registreret som en ghetto i fire år.

Ifølge kommunens seneste data ser Solbakken/Rising ud til at overskride to af de fire kriterier:

1) 61,4 pct. af beboerne mellem 30 og 59 år har ”kun grundskole” som uddannelsesniveau. Grænseværdien er 60 procent, og dermed overskrider Solbakken ghettokriteriet med omkring syv personer her.

2) Selv om forskellige tiltag, blandt andet at tilbyde flyttehjælp og ny lejlighed til folk med en dom, har området stadig én dømt for meget til at komme under grænsen.

Annonce

Christiansborg tænker

Noget tyder på, at politikerne på Christiansborg også er ved at blive bekymrede over udviklingen generelt.

For eksempel har Dansk Folkepartis Peter Skaarup gjort sig til talsmand for at sætte udpegelsen af nye hårde ghettoer på pause. Han vil afvente erfaringerne fra de udviklingsplaner, der allerede er lavet for de 15 områder, som i dag har fået stemplet "hård ghetto".

Også Venstres Preben Bang Henriksen, formand for Retsudvalget, følger udviklingen og er især bekymret for, hvordan multikriminelle familier kan transformere et helt boligområde:

- De skaber en utrolig utryghed i deres nærmiljø, og resultatet er, at de ressourcestærke flytter for at beskytte dem selv og ikke mindst deres børn. Tilbage med de kriminelle bliver de svageste beboere. Det er sådan, at ghettoer opstår, sagde han tidligere på året til Danmarks Almene Boligers blad, Boligen.

Rådmand Brian Dybro arbejder også på at påvirke stemningen i Folketinget, da han har inviteret to stærke SF-skikkelser til at se nærmere på, hvordan Odense arbejder med de belastede sociale boligområder. Efter planen kommer Halime Oguz, ny boligordfører i SF, og Kirsten Normann Andersen, som har været med til at forhandle ghettolovgivningen på plads, på besøg i blandt andet Solbakken. Her skal de se på de ekstra indsatser, kommunen har sat i værk.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

SF-profil melder sig ud efter interne stridigheder: - SF er ikke et enkeltmandsparti, hvor én person bestemmer alting

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Fyn

Corona-vacciner til de fynske børn giver travlhed - men ny aftale kan lette presset

Odense

Frygt for Omikron-variant afkræftet: Det er velkendt corona-virus som huserer på Rasmus Rask Skolen

Messerschmidt afviser Thulesen: Jeg kan godt blive formand

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Kultur

Rockguitarens bannerførere er trætte af strenge forhold: Rock er blevet den nye jazz

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Middelfart

Flere dages ventetid på pcr-test: Regionen åbner ny mulighed for kviktest i Nørre Aaby

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Annonce