Annonce
Sydfyn

Ryttermarken-sag afgjort: Tre boliger fredet og kan anvendes som hidtil - fire udlejningsboliger får påbud om lovliggørelse

Byrådsmøde i Svendborg på Teams bød på en langstrakt debat om den meget omtalte sag fra Erhvervsområde Vest.
Maraton-debat i byrådet om, hvad fremtiden skal byde for de private boliger i Erhvervsområde Vest, endte med, at tre af ejendommene får tilladelse til beboelse, mens fire udlejningsboliger får påbud om lovliggørelse. Samtidigt lægges der op til at finde penge til ny vejføring bag om erhvervsområdet.

Svendborg: Flere af beboerne, der bor i Erhvervsområde Vest, kan ånde lettet op, mens andre må holde vejret lidt endnu.

Det må være situationen oven på den afgørelse, som Svendborgs byråd nåede frem til tirsdag aften.

Efter en maraton-debat stemplede et flertal således ind på en løsning, hvor der gives tilladelse til tre af de syv berørte boliger (henholdsvis Rytterskoven 1, Rytterhaven 12 og Ryttermarken 3) til, at de også i fremtiden kan anvendes til beboelse.

Annonce

De fire andre, som er udlejningsejendomme, får et påbud om lovliggørelse for at kunne forblive beboelse. Og sker det ikke, kan det betyde, at beboerne skal flytte. Den proces sker dog under "løbende og konstruktiv dialog med ejer om løsning af udfordringen", som forvaltningen har formuleret det i sit oplæg.

Oven i det blev det til byrådsmødet også slået fast, at området - til trods for de private boliger - beholder sin status som erhvervsområde og ikke, som nogle foreslog det, skal ændres til et blandet bolig- og erhvervsområde.

Heftig debat

Det krævede en både heftig, lang og til tider følelsesladet diskussion og op til flere ændringsforslag, inden byrådet nåede frem til en beslutning om, hvad det skal gøre ved den gordiske knude, som er opstået i Erhvervsområde Vest.

For skal der gøres noget - og i så fald hvad - for, at beboerne kan blive boende i området? Et spørgsmål, der er opstået, efter beboerne har fået brev om, at de bor ulovligt, fordi området ifølge lokalplanen er et "blandet område, som tillader butikker, lettere industri og serviceerhverv".

Venstre havde forud for byrådsmødet lavet et ændringsforslag og foreslået, at man ændrede den nuværende lokalplan til blandet bolig og erhverv.

- Det er en temmelig alvorlig sag, men også kompliceret og ret ulykkelig, lød det, da gruppeformand Mette Kristensen fik ordet.

- Vi er kommet dertil, at ligegyldigt hvad vi kommer frem til, kan der næsten kun komme tabere i sagen. Det handler dybest set om, at vi er på vej til at smide vores borgere ud af deres private ejendomme. Vi har svært ved at se os i, at det er den måde, vi skal behandle vores borgere på, og det virker forkert for os, at vi skal smide dem ud af deres ejendomme, sagde Mette Kristensen og tilføjede:

- Det er nogle borgere, som i god tro erhvervede ejendommene som private boliger og regnede med, at de kunne blive boende der til, de selv ønskede at fraflytte. Derfor er vores første prioritet at værne om den private ejendomsret. Og vi opfordrer til, at sagen bliver standset, og vi enten får ændret eller lavet ny lokalplan, så beboerne kan blive boende i resten af deres tid, og at vi kan få lovliggjort deres beboelse.

Hanne Ringgaard Møller (RV) var nogenlunde på bølgelængde med Mette Kristensen.

- Noget af det, der berører mig mest, er, at vi byrødder har handlet forkert . Det er os, der står til ansvar for, at man har sendt et brev ud, hvor der står, at man bor ulovligt. Og jeg mener helt klart, at vi bliver nødt til at give nogle dispensationer, så beboerne derude kan sove trygt og blive boende.

Annonce

Voldsomme konsekvenser

Ikke alle så på sagen med helt samme øjne. Henrik Nielsen (K) var en af dem.

- Vi kan alle blive enige om, at det er en gordisk knude, og at vi er nødt til at sikre, at forholdene er lovlige. Venstre foreslår så, at vi ændrer lokalplanen, så det bliver blandet bolig og erhverv, men det vil få voldsomme konsekvenser for virksomhederne derude. Det kan vi ikke se os i, lød det fra De Konservatives spids.

- Vi kan jo også læse i sagsfremstillingen, at man faktisk er i god dialog med de syv ejendomme, som i øjeblikket skal lovliggøres. Det har vi tillid til, at man får løst på passende vis, tilføjede Henrik Nielsen.

Jesper Kiel (EL) var umiddelbart heller ikke tilhænger af at pille ved den eksisterende lokalplan. For det behøver man slet ikke for at løse problemet, mente han.

Sagen kort

I februar modtog borgere, der bor privat i Erhvervsområde Vest, en besked fra kommune om, at de måske bor ulovligt i deres huse, fordi de ikke driver virksomhed fra deres hjem.

Efter administrationen har været inde at vurdere sagen, bliver der lagt op til, at tre af de berørte boliger får tilladelse til at blive boende.

Her er der tale om:

Rytterskoven 1, Rytterhaven 12 og Ryttermarken 3.

Adresserne Ryttermarken 5, Rytterskoven 4, Rytterhaven 5 og Ryttervej 8 får derimod påbud om lovliggørelse.

- Der er tre ud af de syv, som i den her proces har fået at vide, at de kan ende med at bo der lovligt, fordi der er nogle omstændigheder, hvor kommunen har ladet stå til, sagde han, mens Flemming Madsen (S) påpegede vigtigheden i at overholde den gældende lokalplan.

- Med den lokalplan, der er der nu, kan der ikke etableres nye boliger, som ellers ville fortrænge virksomhederne derude. Det er det, vi diskuterer, og der synes vi stadig, det skal være et erhvervsområdet, som det har været i 65 år, sagde Flemming Madsen.

Det fik Mette Kristensen på banen:

- Hvis konsekvensen ved at overholde en lokalplan er, at der er mennesker, som må fraflytte deres bolig med tvang, så synes jeg, det handler om, at vi fratager borgerne deres private ejendomsret.

- Så det kan godt være, at man på den korte bane kan løse det med de lodsejere, der bor der nu. Men følger man den vej, forvaltningen er på vej ned ad nu, så betyder det, at en boligejer, der måske går på pension om 10-15 år og har lyst til at blive boende i området, ikke kan det, fordi vedkommende til den tid bor der ulovligt. Det er konsekvensen af at tage den her praksis til efterretning.

Annonce

Ny vej på tale

Den langstrakte debat mundede ud i, at et flertal bestående af Socialdemokratiet, De Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Steen Tinning (RV) tog administrationens oprindelige oplæg til efterretning, hvormed beboerne i de tre førnævnte ejendomme får tilladelse til at blive boende.

Samtidigt stemte flertallet for et ændringsforslag fra De Konservative, som blandt andet indebærer, at der udarbejdes et budgettema for at lave en eventuel ny vejføring bagom Erhvervsområde Vest.

- Det kan måske være med til at løse nogle af de udfordringer, der er med støj i området og kan forhåbentligt være med til at gøre, at man kan fortsætte med at leve i fredelig sameksistens derude, forklarede Henrik Nielsen.

Venstre stemte i øvrigt ikke for De Konservatives samlede ændringsforslag, men pointerede, at det bakkede op om punktet, der drejede sig om den nye vejføring.

Annonce
Annonce
Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - Det er helt misforstået

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Debat

Håbløst for gangbesværede at komme til Borgernes Hus i Odense

Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Trekantområdet For abonnenter

Derfor opgiver landsby at skaffe penge til ny dagligvarebutik - har dog ikke opgivet discountkæder

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Annonce