Annonce
Kerteminde

Rynkeby Smedie konkurs: Valgte børnene frem for arbejdet

Mads Hansen overtog for otte år siden Rynkeby Smedie efter sin far Jørgen Hansen - desværre er tiderne ikke med små virksomheder, så i 2019 gik han konkurs. Billedt her er fra overtagelsen i 2012. Foto: Jørgen Hansen
- Små virksomheder har det svært i de her år. Enten skal man være alene, eller også skal virksomheden være stor, konstaterer smed Mads Hansen, der sidste år måtte kapitulere. Han gik konkurs med Rynkeby Smedie, der blev etableret af hans farfar.

Rynkeby: - Det er jo ikke noget, jeg er stolt af, beklager Mads Lykkegaard Hansen. Han måtte sidste år se sin virksomhed - Rynkeby Smedie - gå konkurs.

Han er især ked af det, fordi det var en virksomhed, hans farfar etablerede, og som blev videreført af hans far og farbror Jørgen og Hans Hansen. Men tiderne har ændret sig meget, siden hans farfar Richard Hansen startede med en cykelsmedie, der hurtigt også kom til at betjene landbruget og med tiden også tog VVS-arbejde ind.

- Da min far og farbror overtog, havde de også en del arbejde for landbruget i de første år, men gradvist tog VVS mere og mere over, og jeg har primært arbejdet med VVS, fortæller 35-årige Mads Hansen.

- Men udviklingen har gjort, at det er meget svært at klare sig for en lille virksomhed. I vore dage skal man enten være alene eller have en større virksomhed.

Annonce
Jeg kunne mærke, at jeg ikke kunne levere al den tid, der var nødvendig for at få det hele til at hænge sammen. Jeg har et par børn, og jeg ville ikke gå glip af deres barndom, så da jeg for to-tre år siden kunne se, at jeg var nødt til at træffe et valg, så valgte jeg børnene.

Mads Hansen, smed

Krævede for mange arbejdstimer

Mads Hansen arbejdede mange timer om ugen. Både med at være ude hos kunder og med at sidde derhjemme og beregne tilbud.

- Men selvom man bruger mange timer på at beregne et tilbud, er der jo ingen garanti for, at man får opgaven. Og efterhånden er markedet så presset, at man kan ende med at sætte penge til på faktisk at få opgaven, beklager han.

- Derfor har jeg altid vægtet de faste kunder højest, for jeg vidste, at de ville komme tilbage som kunder en anden gang. Og først når de var betjent, gik jeg i gang med at fiske nye kunder ved at give tilbud.

Men det var det med tiden, der især blev afgørende.

- Jeg kunne mærke, at jeg ikke kunne levere al den tid, der var nødvendig for at få det hele til at hænge sammen. Jeg har et par børn, og jeg ville ikke gå glip af deres barndom, så da jeg for to-tre år siden kunne se, at jeg var nødt til at træffe et valg, så valgte jeg børnene, fortæller han.

- Og firmaet kunne desværre ikke holde til, at jeg skruede lidt ned for arbejdstiden.

Allerede i nyt job

Heldigvis er der altid brug for en god smed, så Mads Hansen var i den situation, at han havde flere jobtilbud at vælge imellem, da han havde lukket sin egen smedie.

- Jeg valgte Ellinge Smedie, og jeg startede lige her forleden dag, fortæller han.

- Nu laver jeg stort set det samme arbejde, som jeg hele tiden har gjort - bare uden ansvar for virksomheden og uden de mange ekstra timers arbejde. Jeg elsker at "have sorte fingre", så det praktiske arbejde passer mig fint. Men jeg tror nok, at jeg kommer til at savne hyggetjansen med at sidde og beregne tilbud, smiler han.

- Nu håber jeg bare, at nogle af dem, jeg i en årrække har haft som en god og stabil kundekreds, følger med mig, så jeg fortsat kan servicere dem.

Da hans Mads Hansens far og farbror for et generation siden overtog smedien efter deres far, var tiderne helt andre. Blandt andet var der mange mindre landbrug, der var gode kunder. Arkivfoto: Familien Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Annonce