Annonce
Sydfyn

Rygeforbud på Svendborg Gymnasium: I Nyborg er erfaringerne gode

Nyborg Gymnasium indførte sidste år et totalt rygeforbud som det første almene gymnasium i Danmark. Og det er der ingen grund til at fortryde, fortæller rektor Henrik Vestergaard Stokholm. Foto: Michael Bager
Nyborg Gymnasium går efter sommerferien ind i år to som absolut røgfrit gymnasium. Og selv om kampen er hård, har det været det hele værd, mener gymnasiets rektor.

Svendborg/Nyborg: Der er sat ind, og det har hjulpet.

Det er meldingen fra Henrik Vestergaard Stockholm, der er rektor på Nyborg Gymnasium.

For et år siden indførte gymnasiet som det første almene gymnasium i Danmark et totalt rygeforbud, ligesom Svendborg Gymnasium har tænkt sig at gøre nu, og erfaringerne er gode.

- Hver dag havde vi 30-40 rygere stående inde på matriklen, og de er væk nu. Der bliver helt sikkert røget mindre i skoletiden, end der gjorde tidligere, siger Henrik Vestergaard Stockholm.

Eleverne kan nemlig ikke regne med med at slippe godt fra at forlade skolens areal for at stille rygetrangen, oplyser han.

- Vi har lærere, som vi har uddannet som sundhedsambassadører, og de patruljerer uden for skolen hver dag, siger rektoren, der desuden fortæller, at eleverne ikke bare risikerer af få et løftet øjenbryn, blot fordi de ikke længere befinder sig på gymnasiets grund.

Det er nemlig muligt at straffe dem alligevel.

- Der er kommet en ny bekendtgørelse for studie- og ordensregler sidste år, som muliggør, at en skole kan sanktionere uden for skolen grund. Hvis man kan argumentere for, at rygningen går ud over undervisningsmiljøet på skolen, siger Henrik Vestergaard Stockholm, som har været i dialog med Undervisningsministeriet.

- Jeg har argumenteret ved at sige, at hvis man hver dag har 50-60 elever, der går væk fra skolen og ryger, så går det ud over fællesskaberne på skolen. Samtidig har jeg sagt, at hvis man sidder i timen og venter på den næste smøg, så kan man ikke koncentrere sig, siger rektoren og oplyser, at Undervisningsministeriet har købt argumenterne.

Annonce

Fra advarsel til bortvisning

Hvad sanktionerne angår, giver det mening at tale om en femtrinsraket.

Første overtrædelse vil resultere i en mundtlig advarsel, mens brud nummer to medfører en samtale med en sundhedsambassadør.

Hjælper det ikke, er næste skridt en skriftlig advarsel, og er budskabet stadig ikke trængt ind, vanker der en samtale på rektors kontor. Og så er der den helt alvorlige.

- Femte gang har jeg mulighed for at bortvise permanent. Det er ikke sket endnu, men der er da blevet langet nogle advarsler over disken. Men vi har altså også 1200 elever, siger Henrik Vestergaard Stockholm.

Ingen udskamning

Rektoren understreger, at det ikke handler om at forfølge eleverne.

- De skal ikke udskammes eller piskes, men vi vil gerne hjælpe dem. Derfor havde vi rygestopkonsulenter på skolen i de første to måneder, og desuden har vi købt spil og sat prisen ned på frugt. Vi har gjort alt muligt for at hjælpe, siger Henrik Vestergaard Stockholm, som ikke mener, at der er en vej udenom.

- De lærer at ryge i 15-16-årsalderen, altså mens de er her, og vi ved, at 10 procent af dem, der ryger, får kræft senere. Det kan vi ikke leve med, siger han.

Henrik Vestergaard Stockholm erkender dog, at der stadig er elever, der forsøger at omgå reglerne - og har succes med det.

- Der er nogle, der hopper ind i deres bil og kører væk for at ryge. Det er dem, vi kalder for guerillarygere, og der er også nogle, der gemmer sig. Så der er op og nedture, men vi gør det så godt, vi kan. Og jeg tror, eleverne har en opfattelse af, at vi hjælper dem. Så vi har ikke fortrudt, og vi fortsætter efter sommerferien, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Vold under ishockeykamp: Nu er dommen faldet

112 For abonnenter

Overraskende drejning i skudsag fra Bøgetorvet: Forsvarer får sin klient til at indrømme indbrud

Fyn

Voldstiltalt ishockeyspiller i retten: - Jeg var frustreret og havde en maks puls

Annonce