Annonce
Indland

Rute 110 og 920: Gymnasier og handelsskoler kan ånde lettet op

Fynbus har haft et rekordstort dyk i antal passagerer i 2016 og 2017 - ikke mindst på grund af letbanebyggeriet og andre trafikomlægninger i Odense. I øjeblikket er buspassagererne også henvist til andre end de normale holdepladser, f.eks her foran banegården i Odense C. Foto: Michael Bager

Fynbus undgår ikke at spare på rute 110 og 920, men afgange til og fra gymnasier og handelsskoler bliver der ikke pillet ved, siger Fynbus-direktør Carsten Hyldborg.

Annonce

Unge mennesker, der skal frem og tilbage til deres ungdoms-uddannelser med rute 110 og 920, vil også kunne komme det, når Fynbus har gennemført sin forestående sparerunde.

Det varsler Fynbus-direktør Carsten Hyldborg, som står med hænderne fulde af en sparerunde på cirka ti millioner kroner.

Pengene skal findes i løbet af 2018, og den nyvalgte bestyrelse i Fynbus afviste torsdag et oplæg om helt at nedlægge rute 110 og 920, der blandt andet kører til Assens og Faaborg. De to ruter er i spil, fordi det er ruter, der ligger uden for regionens opgave, og derfor ikke er en "skal-opgave" for Fynbus, men unge under uddannelse har høj prioritet, understreger Fynbus-direktøren.

- Jeg tør godt love, at ungdomsuddannelser - gymnasier og handelsskoler - stadig vil blive betjent. Der sparer vi ikke, og vi skal også ind og kigge på de øvrige skoler, fri- og efterskoler. De plejer også at være betjent, og dem vil vi selvfølgelig også have fokus på. Det skal vi tale med de respektive kommuner om, siger Carsten Hyldborg til Fyens.dk.

Samme melding kommer fra Morten Andersen, formand for Fynbus og borgmester i Nordfyns kommune.

- Vi har sagt, at vi ikke vil se et spareforslag, der går ud over kørslen til uddannelsesinstitutionerne. Vi vil have et mere spiseligt forslag på bordet, fastslår Andersen.

Sparerunde i Fynbus

Fynbus skal spare cirka 10 millioner kroner

Sparerunden skyldes et fald i passagertallet på 2,5 mio i 2016 og 2017

Årsagerne til faldet er bla. letbanebyggeri i Odense og overgang til Rejsekortet

Letbanebyggeriet er af Fynbus vurderet til at have kostet 1,5 mio passagerer

Rute 110 og 920, som bl.a kører til Assens og Faaborg, er i spil

Den nyvalgte Fynbus-bestyrelse har afvist helt at nedlægge ruterne

En uvildig analyse skal klarlægge de præcise årsager til frafaldet af passagerer

Annonce

Stadig i spil

Rute 110 og 920 er dog stadig i spil i sparerunden.

Hvor kraftigt, de bliver ramt, afhænger især af, hvor meget de enkelte kommuner vil spæde til budgettet. For kørslen på ruterne er i princippet en opgave for kommunerne, de har blot være begunstiget af, at regionen har påtaget sig opgaven så længe, der var kroner nok i kassen.

- Netto er, at der skal findes otte millioner kroner på de to ruter. Jeg vil ikke afskære os fra, at vi også kigger på den øvrige del af det regionale rutenet, men dér har vi været, og det er vi ikke så interesseret i at røre ved. Det har en bedre økonomi og betjener flere pendlere end lige præcis rute 110 og 920, som fortrinsvis betjener unddomsuddannelser og lokal pendling, siger Carsten Hyldborg.

Hvor meget sparerunden rammer de to ruter, bliver i sidste ende en sag for de fynske kommuner, som ejer Fynbus. Jo mere, kommunerne vil spytte i kassen, des mindre kommer sparekniven til at kunne mærkes, og kan ruternes økonomi strikkes sammen af både regionale og kommunale kroner, kan de i princippet køre, som de gør i dag.

- Nu går vi i gang med at kigge på ruterne og se, hvad de består af. I Assens kommune er der f.eks forholdsvis mange, der bruger ruten mellem Ebberup og Assens, men der er ikke ret mange mellem Haarby og Assens. Man kan bevare noget af ruten og skære andet væk eller køre den for kommunens regning. Det er en model, der er på andre ruter, siger Carsten Hyldborg, der også peger på, at teletaxa kan blive erstatningen, hvis afgange bliver aflyst.

- Vi har et unikt teletaxa-system på Fyn, og vi har oplevet, at nedlæggelsen af en lokal rute er blevet til et bedre tilbud med teletaxa, som er til gavn for alle borgere, og hvor du bliver hentet ved din kantsten.

Sparerunden bliver effektueret i 2019, og det betyder, at både rute 110 og 920 kører uændret hele 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce