Annonce
Udland

Russiske prøver viser radioaktivitet efter voldsom ulykke

Pool New/Reuters
Fem blev dræbt i russisk eksplosionsulykke tidligere i august. De præcise omstændigheder kendes fortsat ikke.

Der er fundet radioaktive isotoper fra tre forskellige grundstoffer efter en ulykke ved et militært område i Rusland tidligere i august.

Det oplyser det russiske statslige vejragentur.

Prøver viser isotoper fra grundstofferne strontium, barium og lanthan.

Ifølge vejragenturet førte ulykken den 8. august til en kortvarig stigning i niveauet af radioaktivitet i byen Severodvinsk tæt på ulykkesstedet.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har siden udtalt, at hændelsen skete under test af et nyt våbensystem.

Ruslands statslige atomagentur har desuden oplyst om en anden ulykke, hvor fem af dets ansatte blev dræbt under test af en raketmotor på en platform i havet.

Eksperter fra USA mistænker, at der var tale om test af atome krydsermissiler.

En norsk institution, der overvåger atomtest, oplyser, at eksplosionen, der dræbte de ansatte, blev efterfulgt af en anden eksplosion. Det var formentlig den, der forårsagede det øgede radioaktive niveau, lyder det.

Der er dog fortsat stor usikkerhed om, hvad der præcis er sket.

Ud over de fem dræbte blev yderligere tre ansatte kvæstet i forbindelse med testen af en raketmotor. Det oplyser Ruslands atomagentur.

De regionale myndigheder meldte efterfølgende om et unormalt niveau af radioaktivitet i en nærliggende by.

Efter ulykken er de lokale borgeres efterspørgsel af medicinsk jod steget voldsomt, skriver lokale medier.

Det skyldes, at jod i pilleform kan blokere for kroppens optagelse af radioaktive stoffer i forbindelse med et udslip.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce