Annonce
Udland

Rusland trækker sig fra krigsforbryderdomstol

Indgangen til Den Internationale Straffedomstol i den hollandske hovedstad, Haag.

Ruslands regering tilbagekalder underskrift på Rom-statut. ICC har ikke levet op til forventning, lyder det.

Rusland trak onsdag sin underskrift på det dokument, der førte til oprettelsen af Den Internationale Straffedomstol (ICC), tilbage.

Ifølge den russiske regering har den såkaldte Rom-statut ikke levet op til, hvad det internationale samfund forventede. Rom-statutten gik forud for oprettelsen af krigsforbryderdomstolen.

ICC er for øjeblikket i gang med at undersøge, om der er begået forbrydelser under Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim og under et prorussisk oprør i det østlige Ukraine i 2014.

Rusland skrev i 2000 under på Rom-dokumentet. Men det er aldrig ratificeret af det russiske parlament.

- Domstolen har ikke levet op til de håb, der blev knyttet til den. Og den blev aldrig rigtig uafhængig, lyder det i en erklæring fra det russiske udenrigsministerium.

Beskeden fra Rusland kommer kun to dage efter, at den lille afrikanske nation Gambia meddelte FN, at det træder ud af ICC.

Det er præsident Vladimir Putin, der onsdag underskrev et dekret. Her gav han regeringen besked om at kappe båndene til ICC.

Krigsforbryderdomstolen er for øjeblikket i gang med at efterforske oplysninger om forbrydelser under Ruslands annektering af Krim i 2014 og under et prorussisk oprør i det østlige Ukraine samme år.

I en rapport, som blev offentliggjort mandag, skriver ICC's anklagerkontor, at de allerede tilgængelige oplysninger om situationen på Krim "tyder på en international væbnet konflikt mellem Ukraine og Den Russiske Føderation".

En række vestlige lande har beskyldt Rusland for krigsforbrydelser ved at bombe civile mål i Aleppo i det nordlige Syrien.

ICC begyndte sit virke i 2002 for at kunne straffe krigsforbrydelser i lande, som ikke har uafhængige domstole til at drage de skyldige til ansvar. De fleste sager, som domstolen har taget op, er i Afrika.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce