Annonce
Livsstil

Runes fristed

En slapper i hængekøjen, der er rar at dase i, når der er plantet, klippet og sået.

Rune Elkjær bor i Danmarks første koloni-havehus, bygget af halm. Alt er hjemmegjort og velgjort - selv brusekabinen er eget flet

Brusekabinen er liige ved at springe helt ud.

Ivrige, grønne blade pisker frem af det pileflettede hegn og danner snart en væg så tæt, at husets herre kan gå i bad, sådan som han kom til verden. Altså uden sorte badebukser.

- Ja, det går ikke i øjeblikket, men snart, griner Rune Elkjær, mens han demonstrerer sit udendørs badedepartement.

Shampooen løber ned ad maveskindet og lander i et solidt, vejrbidt trækar, som hans mindste lillebror pjaskede rundt i som barn.

Kabinen er hjemmeflettet, og det varme vand flyder gennem sorte, solopvarmede slanger og er så hedt, at det er nødvendigt at blande en ordentlig sjat koldt i.

- Der skal ikke ret meget sol til, så har jeg varmt vand nok til at stå her i fem-syv minutter, siger den nyvaskede og kører håndklædet hurtigt gennem håret.

Annonce
Så er der bad under åben sommerhimmel. Når vejret er til det, er der varmt vand. Når vejret ikke er til det - så er det vigtigt at kunne klare sig med en tur under den kolde hane.

Hyggeligt hjørne

I dag er en perfekt badedag - rent postkort.

Solen danser salsa på sin himmel - ned på brusekabinen, flagstangen med Dannebrog, grillen, hængekøjen og krukkerne med petunia, tagetes og flittig lise - alt det, der danner rammen om Danmarks første kolonihavehus, bygget af halm.

Rune Elkjærs halmhus ligger på en 540 kvadratmeter stor grund i en kolonihave i Odense. I et hyggeligt hjørne, hvor naboerne til den ene side blot udgøres af susende, lilla syrener og vilde kirsebær.

Her bor den 33-årige faglærer fra 1. april til 1. oktober - hver anden weekend sammen med sin seks-årige datter Liv og ellers fulltime med katten Misser, der netop har være så elskværdig at overraske husstanden med fire killinger.

Fakta om halmhuset

Rune Elkjær tog første spadestik til sit halmhus i maj 2001. Inden da havde han tegnet og konstrueret, og har man lyst til at følge den proces eller selv blive inspireret til at gå i gang med at bygge halmhus, er der hjælp at hente på Elkjærs private hjemmeside.

Den er at finde på adressen - www.halmhus1.dk

Fynsk sommeridyl. Blokken til flagstangen er lavet af eg og købt af en gammel dame, der var træt af at have flagstang. Rune Elkjær købte den for 200 kroner, mens stangen er købt billigt af folk, der fortrød at have købt den af træ.

Hjemmegjort

Det hvide hjørnehus er på 37 kvadratmeter plus hems - og alt i og omkring det er som brusekabinen - hjemmegjort og velgjort. Det vil sige perfekt, osende af ordensmenneske. Det er lige før, de grønne blade strutter i samme retning, som havde de fået en tur med et strygejern.

- Jeg kan godt lide at udføre arbejdet selv, og jeg nyder, at det ser ordentligt ud. Hvis jeg ikke ved, hvordan jeg skal gøre, kaster jeg mig ud i det og lærer det.

- Jeg anede for eksempel ikke, hvordan man flettede pil, men tog et kursus i pilefletning og gik i gang, siger Rune Elkjær, som til daglig underviser på metalværkstedet på Odense Produktionshøjskole, Elsesminde.

Rune Elkjær elsker at spille på tromme, og i kolonihavehuset kan han gøre det uden at få på puklen af naboerne.

Budget på 100.000

Huset med de bølgede former har han knoklet på i tre år. De første fire måneder med hjælp fra venner og familie, men siden for egen hånd og hammer.

Idéen om et halmhus opstod, fordi han ville skabe en sommerbolig, der dels var bygget af nedbrydelige materialer, dels var bygget for et budget, der ikke efterlod ham med en kæmpe bankgæld. Det vil sige et budget på rundt regnet 100.000 kroner.

Begge visioner har holdt stik.

I øjeblikket er der "bare" en stige op til hemsen, der er god til opbevaring. Men bag huset ligger en kæmpestor træstamme, slæbt hjem af en flok stærke kammer-sjukker. Snart skal stammen skæres ud til trappe - der er allerede lagt ekstra forstærkning i gulvet.

Hjertemuslinger

- Hvis du vælter det her hus, går der 10 år, så er det muldjord. Det rummer ikke alt det l..., man bygger huse af i dag. Selv malingen er nedbrydelig.

- Ok, der er måske en smule rockwool langs vinduerne, men det er det, siger Rune Elkjær, hvis sommerhjem hviler på 80 centimeter hjertemuslinger efterfulgt af stabilt grus, fliser og strø.

- Muslingerne erstatter flamengo, og de fungerer perfekt. Det skulle have været blåmuslinger, men det kunne jeg ikke opdrive, så det blev til hjertemuslinger.

Og økonomien?

- Jeg mangler stadig lidt hist og her, men det er småting, så 100.000 holder nok meget godt stik. Hvis man ser sig ordentlig for, er der gode ting at få for en billig penge. Man kan snildt bygge sit hus med det, andre kasserer.

Sommeridyllen breder sig i krukker på og ved terrassen. Rune Elkjær driver selv mange af blomsterne frem og nyder i øvrigt at bruge sit drivhus som havestue, når vejret ikke er så varmt.

Komfur til en plovmand

Fingrene peger på de seks store teaktræsvinduer, der er et fejlkøb . En andens fejlkøb. De stod i 26.000 kroner, men Rune Elkjær fik dem for 10.000, og i stedet for at forme vinduerne efter huset formede han huset efter vinduerne.

Så peger fingrene på pladen og håndvasken i køkkenet. Der er skønhedspletter i bordpladen, som vasken er støbt ned i. Duer ikke i et samtale-alt-skal-være-perfekt-køkken - ergo gik plade og håndvask for 1000 kroner. Gaskomfuret har tilhørt en gammel dame, som Rune Elkjær en kort overgang boede til leje hos. Da han rejste, var det i selskab med komfuret, som stod i en plovmand.

Datteren Liv har sit eget værelse, hvor katten er i gang med at brødføde sine fire killinger. Værelset er cirka fem kvadratmeter stort og rummer blandt andet "sandhedens vindue". Det kan ikke ses her, men er en glasplade sat for et lille stykke af muren, så der er frit kig til isoleringen og dermed til dokumentationen for, at det vitterlig er et hus, bygget af halm.

Solsikkespiral

Sådan er linjen vejen gennem interiøret og materialerne. Det er købt med tanke på at bruge, men ikke mindst genbruge.

- Jeg passer på mine ting, og det lærer jeg også mit barn at gøre. Hun er glad for sit legetøj og ved, at hun ikke bare får noget nyt.

- Når folk giver hende fødselsdagsgaver, siger jeg altid, at de skal lade være med at give hende ting, der bruger batteri. Det er synd for hende, konstaterer "farmand" og forklarer, at han ikke er den, der sætter nyt batteri i.

Til gengæld er han den, der er ved at anlægge en solsikkespiral til datteren, og han er også den, der drømmer om at bygge sig et helårs-hus efter samme model som kolonihaven.

For energi bliver der brugt bunker af i Runes halmhus - den måles bare ikke i kilowatt, men i kærlighed og kreativitet.

Hvælvingerne og den bølgede stil er inspireret af et andet halmhus. I bunden af fundamentet ligger 80 centimeter hjertemuslinger som isolation. Det skulle have været blåmuslinger, men da de var umulige at opdrive, blev det til hjertemuslinger - så det er et hus, der bogstaveligt talt er bygget med og på hjerte.
Kig fra køkkenet ud mod stuen/opholdsrummet og videre ud på den store træterasse, hvor livet så vidt muligt leves hele sommeren. Træet er douglas.
Engang sad de i toppen af gamle el-master, nu tjener de som dekorative knagerækker.
Sådan kan et samtalekøkken sagtens se ud. Alt har sin plads, og opvaskemaskinen er model Rune.
Træk og slip. Det vil sige, det er ikke træk og slip. Det er et muld-toilet. Når man har gjort, hvad man skal, kaster man strø henover, og så klarer naturen den affære, der hedder at omdanne det til muld.
Meget kønnere bliver det ikke i en kolonihave. Til venstre for flagstangen får Liv snart sin egen spiral med solsikker.
Spisestuen med spisestuemøbler - på væggen mellem vinduerne hænger minder om Rune Elkjærs togt med Troels Kløvedals gode skib Nordkapern. Til højre garderoben - hver gang en ny skjorte flytter ind, flytter en anden ud.
Blomster i kurv, kurv på kævle ... så enkelt kan det gøres.
Påklædningshjørnet - eller hvad man kan kalde det - er et stort spejl, som i sin tid var guldfarvet. Så fik det en omgang sølv, og nu hænger det til venstre for terrassedøren.
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce