Annonce
Kerteminde

Rundspørge i Munkebo: - Kæmpevindmøller støjer mindre end ventet

Udsigten fra Munkebo Bakke mod vest domineres af de tre vindmøller. Deres samlede højde fra fundament til vingespids er 149,9 meter. Foto: Jakob Nørmark.

I Munkebo spores en vis træthed over kritikken af de tre kæmpevindmøller, der ifølge dem, som avisen har snakket med, larmer mindre end frygtet.

Munkebo: Spalte op og spalte ned har vi skrevet om de tre vindmøller ved Lindø, i årene fra projektet blev offentligt kendt i 2014, og til møllerne blev opstillet og sat i drift i februar 2018. Nu har beboerne i Munkebo haft nogle måneder til at danne sig et indtryk af vindmøllerne. De seks beboere i Munkebo, som avisen spurgte ved bycentret fredag, var positivt stemt over for vindmøllerne.

- Jeg synes, de larmer mindre, end jeg havde forventet. Jeg kan ikke høre dem, hvor jeg bor, siger Isabella Jaconelli, der bor i bydelen nærmest møllerne, men ikke i første række.

- I forhold til alt det drama, der var på forhånd, er jeg næsten lidt skuffet. Men kønne er de ikke, bemærker hun ironisk.

Andre i Munkebo har nået at få nok af mølledebattørerne.

- Alt det brokkeri gider jeg ikke høre på. Du kan ikke høre møllerne. Du skal prøve at gå ned på havnen og stille dig ved siden af dem, siger Tove Madsen.

Hun arbejder på Lindø og undrer sig over, at tidligere værftsarbejdere har været så bekymrede for larmen.

- De sidder på deres terrasse og kan pludselig ikke tåle lidt støj, siger Tove Madsen.

- Nej, vi føler os ikke generet, tilføjer hendes mand, Erling Madsen.

- Man vil jo gerne have grøn energi i stedet for at bruge kul.

Annonce

Sagt om vindmøllerne

Mange borgere og lokalpolitikere har deltaget i debatten om vindmøllerne på Lindø. Her er nogle af argumenterne imod opførelsen af de tre møller:Lars Kildahl Sønderby (i høringssvar), okt. 2014: - vores frygt, at man ved opsætning af de meget høje vindmøller så tæt på byens boligområder risikere at ødelægge det store potentiale, som byen har for at lokke flere borgere til, samtidig med at man forringer livet for en stor del af byens borgere.

Else Kjærgaard, feb. 2015: - Møllerne skal stå kun 600-2000 meter fra boligerne på bakken. Erfaringer viser, at naboer flere tusind meter fra møllerne føler gener. Gener som søvnløshed, migræne, forhøjet blodtryk, hovedpine og svimmelhed.

Sanne Stemann Knudsen (RV), aug. 2017: - Der er ikke noget galt i at tjene penge, men hvad med borgernes penge, kunne man spørge? Det er i hvert fald ikke gavnligt for økonomien og kreditværdigheden at bo tæt på en vindmølle.

Jørn Pedersen, sep. 2017: - Det, som jeg er bange for, er den konstante summen, der kommer fra møllerne.

Lillian Pedersen, okt. 2017: - Det giver ikke indtægter til kommunen, forbedrer ikke miljø, ødelægger dyreliv - det forringer borgernes huse i værdi helt op til 35 - 40 procent. Totalt kan det give gener til omkring 1000 beboere i området.

Isabella Jaconelli havde forberedt sig på, at vindmøllerne ville larme mere. Foto: Jakob Nørmark

Gode arbejdspladser

I F.S. Kiosken er indehaver Britta Andersen og Annika Andersen også positive.

- Jeg kan godt lide vindmøller og synes bare, det er hyggeligt, siger indehaver Britta Andersen, der nyder synet af møllerne fra landevejen, når man kører fra Kerteminde. Hun har "overhovedet ikke" oplevet støjgener.

Jeg spørger, i hvilken retning folkestemningen blæser blandt deres kunder, og de svarer, at det er meget blandet.

- I grupperne på Facebook er der stadig nogle, der brokker sig, men jeg kan se, at folk er begyndt at skrive kommentarer, hvor de siger, de skal slappe af, fortæller Britta Andersen.

Mor og datter i kiosken fremhæver, at man ikke skal glemme erhvervsperspektivet.

- Vi har jo en stor arbejdsplads med vindmøller i Munkebo, og de, der klager over møllerne, skal huske, at vindmøllerne giver arbejdspladser.

Uden for Netto stopper jeg Lone Andreasen, der forklarer, at hun har det fint med vindmøllerne.

- De generer ikke mig, og jeg synes, det er fedt, for jeg kan godt lide tanken om mere grøn energi. Og på en måde synes jeg, at de er meget kønne, siger Lone Andreasen.

Hun medgiver, at hendes holdning præges af, at hun ikke bor lige ud til møllerne.

Erling Madsen fra Munkebo bliver ikke generet af lyden fra vindmøllerne. Foto: Jakob Nørmark

Rædderlige men ikke meget støj

Den ensidige opbakning til vindmøllerne hos de seks personer på gaden gør det nødvendigt at inddrage en af kritikerne.

Jørn Pedersen har ikke ændret holdning til, om vindmøllerne var en god idé eller ej.

- Det ser rædderligt ud - det er bestemt ikke et kønt syn, siger Jørn Pedersen, der mest af alt er skuffet over, hvordan politikerne og Energi Fyn agerede i processen, som han beskriver som "løgn på løgn".

Støjen, derimod, er ikke lige så slem i Munkebos boligkvarterer, beretter modstanderen.

- Det er kun, når vinden står i en bestemt retning, at man kan høre lidt, siger Jørn Pedersen.

De tre vindmøller ved Munkebo er Fyns største og har gjort Kerteminde Kommune til Fyns førende inden for vindenergi i forhold til antallet af borgere.

Der er noget hyggeligt over vindmøller, mener kioskindehaver Britta Andersen, der med sin datter, Annika, havde pyntet F.S. Kiosken op til fredagens store Eurojackpot-trækning. Foto: Jakob Nørmark

Sagt om vindmøllerne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce