Annonce
Udland

Rumkøretøj sender billeder hjem fra sit nye liv på Mars

"Perseverance" skal det næste stykke tid forsøge at finde ud af, om der er eller har været liv på Mars. Foto: Handout/Ritzau Scanpix
Nasa har fredag offentliggjort billeder fra Mars, hvor rumkøretøjet "Perseverance" torsdag aften landede.

Et rumkøretøj fra det amerikanske rumagentur, Nasa, landede torsdag aften planmæssigt på solsystemets næstmindste planet, Mars.

Fredag har køretøjet ved navn "Perseverance" sendt en række billeder hjem fra planeten. De er blevet offentliggjort af Nasa.

Et af billederne viser robotten oppefra få meter før landingen, mens to andre viser Mars' stenede og støvede overflade.

"Perseverance" skal det næste stykke tid forsøge at finde ud af, om der er eller har været liv på den røde planet.

Robotten skal udforske krateret Jezero, hvor det landede torsdag. Krateret antages at være resterne af en sø, der eksisterede for 3,9 milliarder år siden, og derfor er det et godt sted at lede efter tegn på forhistorisk liv.

Set med danske briller er Mars-robotten særlig interessant.

Danmarks Tekniske Universitet - eller mere specifikt DTU Space - har nemlig leveret udstyr til det amerikanske rumkøretøj.

Et af robottens 19 kameraer er således udviklet af DTU Space. Det er i stand til eksempelvis at analysere klippeformationer og sten.

"Perseverance" er det kun femte rumkøretøj, der lander på Mars. Første landing skete i 1997, og alle landinger har USA foreløbig stået bag.

/ritzau/

Billedet her viser "Perseverance" under landing, få meter inden den landede på Mars' overflade. Køretøjets landing blev bekræftet som planlagt torsdag aften klokken 21.55. Foto: -/Ritzau Scanpix
Nasakøretøjet er landet i krateret Jezero. Krateret antages at være resterne af en sø, der eksisterede for 3,9 milliarder år siden. Foto: Handout/Ritzau Scanpix
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mai-Britt skal ikke længere holde vejret af nervøsitet: To år efter politiker-løfte er vakkelvornt vippeleje omsider blevet fikset

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Frygteligt, grotesk og helt vanvittigt: Folketinget kræves på banen i sag om 'betongulv' i skovbund

Fyn For abonnenter

Nyborg-rektor kæmper for opholdstilladelse til syrisk elev: - Jeg tror på Aya, når hun siger, hun er i fare

Annonce