Annonce
Udland

Rumænsk topminister mistænkt for ph.d.-fusk

Store dele af den rumænske premierministers ph.d.-afhandling skal være plagieret, skriver tidsskriftet Nature

Rumæniens premierminister, Victor Ponta, skriver sig nu på den lange liste over politikere, som mistænkes for at have fusket med videnskabeligt arbejde. Det skriver det videnskabelige tidsskrift Nature.

I en nyhedsartikel skriver magasinet, at det har set dokumenter, som er indleveret af en anonym whistleblower, der indikerer, at mere end halvdelen af den 432 sider lange afhandling "består af kopieret tekst".

Afhandlingen er blevet udarbejdet i 2003, men selv benægter premierministeren alle beskyldninger og kalder det for et politisk plot. Ministeren mener, at det kan være hans politiske modstandere, som har lanceret historien.

Han melder sig klar til at deltage i alle former for initiativer, som kan være med til at bevise hans uskyld i sagen.

Sagen kommer blot en måned efter, at landets daværende forskningsminister Ioan Mang måtte træde tilbage efter at være blevet afsløret for at have plagieret en tekst.

Der er også andre eksempler på, at sager om plagiering af videnskabeligt arbejde får vidtrækkende konsekvenser for politikere.

Sidste år måtte den daværende tyske forsvarsminister Karl Theodor zu Guttenberg trække sig og forlade politik, da det kom frem, at han havde svindlet i forbindelse med en doktorafhandling fra 2006.

Karl Theodor zu Guttenberg fik frataget sin doktorgrad, efter det blev opdaget, at hele sider i hans ph.d.-afhandling var kopieret direkte fra avisartikler, taler og andres opgaver uden kildehenvisninger.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce