Annonce
Udland

Rumænsk topminister mistænkt for ph.d.-fusk

Store dele af den rumænske premierministers ph.d.-afhandling skal være plagieret, skriver tidsskriftet Nature

Rumæniens premierminister, Victor Ponta, skriver sig nu på den lange liste over politikere, som mistænkes for at have fusket med videnskabeligt arbejde. Det skriver det videnskabelige tidsskrift Nature.

I en nyhedsartikel skriver magasinet, at det har set dokumenter, som er indleveret af en anonym whistleblower, der indikerer, at mere end halvdelen af den 432 sider lange afhandling "består af kopieret tekst".

Afhandlingen er blevet udarbejdet i 2003, men selv benægter premierministeren alle beskyldninger og kalder det for et politisk plot. Ministeren mener, at det kan være hans politiske modstandere, som har lanceret historien.

Han melder sig klar til at deltage i alle former for initiativer, som kan være med til at bevise hans uskyld i sagen.

Sagen kommer blot en måned efter, at landets daværende forskningsminister Ioan Mang måtte træde tilbage efter at være blevet afsløret for at have plagieret en tekst.

Der er også andre eksempler på, at sager om plagiering af videnskabeligt arbejde får vidtrækkende konsekvenser for politikere.

Sidste år måtte den daværende tyske forsvarsminister Karl Theodor zu Guttenberg trække sig og forlade politik, da det kom frem, at han havde svindlet i forbindelse med en doktorafhandling fra 2006.

Karl Theodor zu Guttenberg fik frataget sin doktorgrad, efter det blev opdaget, at hele sider i hans ph.d.-afhandling var kopieret direkte fra avisartikler, taler og andres opgaver uden kildehenvisninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce