Annonce
Indland

Rumænsk politis hjælper vil have erstatning for fængsling

En mand fra Rumænien blev anholdt for tyveri af entreprenørmaskiner og teleskoplæssere i Vestjylland. Han gjorde dansk politi opmærksom på, at han samarbejdede med sit hjemlands politi om at infiltrere et kriminelt netværk. Alligevel sad han varetægtsfængslet i Danmark i 201 døgn. Nu kræver han en erstatning på 160.000 kroner.

Civil agent, der var udsendt af rumænsk politi, kræver 160.000 kroner af Danmark for uberettiget fængsling.

En rumænsk mand kræver 160.000 kroner i erstatning af Danmark for uberettiget fængsling.

Manden var varetægtsfængslet i 201 døgn, selv om han gjorde dansk politi opmærksom på, at han var udsendt som civil agent for rumænsk politi.

Myndighederne har hidtil nægtet erstatning, og det har fået den rumænske mand til at indbringe sagen for Retten i Holstebro, der behandler sagen onsdag.

Den opsigtsvækkende sag går tilbage til 2013.

Her blev der stjålet tre entreprenørmaskiner fra virksomheden Scantruck i Skive samt seks teleskoplæssere fra virksomheden Nicolaisen & Larsen A/S i Ulfborg.

Politiet kom på sporet af tyvene, og den rumænske mand og en anden person blev anholdt i Tyskland.

Den rumænske mand forklarede, at han var udsendt af sit hjemlands politi for at infiltrere et kriminelt netværk, der stjal maskiner i udlandet.

Dansk politi fik senere bekræftet af en repræsentant for de rumænske myndigheder, at manden var blevet udstyret med en telefon, og at han sendte sms'er til rumænsk politi.

Alligevel blev der gennemført en straffesag mod manden, og her blev han frifundet først af byretten og siden af landsretten.

Det fik manden til via sin advokat, Peter Hviid, at kræve erstatning af den danske stat for uberettiget varetægtsfængsling.

Men kravet blev afvist af både Statsadvokaten i Viborg og Rigsadvokaten.

De to myndigheder begrundede det med, at dansk politi ikke på forhånd var orienteret om agentvirksomheden.

Det næste kapitel i sagen skrives, når en en dommer ved Retten i Holstebro har taget stilling til erstatningskravet.

Sagen har i øvrigt også medført kritik af Rumænien på diplomatniveau.

Da sagen dukkede op i pressen, blev Rumæniens ambassadør i Danmark kaldt til møde i Udenrigsministeriet.

Her modtog ambassadøren en opsang for, at rumænsk politi havde besluttet at iværksætte en hemmelig efterforskning på dansk jord uden tilladelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce