Annonce
Faaborg-Midtfyn

Rudme Festival nærmer sig 1000 deltagere: Men folkene bag sælger ikke ud af værdierne

I skurvognen hvor det hele startede som en af de der fuldemandsidéer, der normalt aldrig bliver til noget. Foto: Philip Nordentoft.
Fra 150 til 800 gæster på fire år. De unge arrangører bag Rudme Festival har hænderne fulde med at arrangere 2019-udgaven, der bliver den hidtil største festival. Men festivalen skal stadig være både landlig og hip uden at gå på kompromis med sine antikommercielle principper.

Rudme: Det kan godt være, at Rudme Festival i år bliver seks gange større, end hvad den var for blot fire år siden. Men derfor skal de originale værdier stadig holdes intakte. Værdier, som grundlæggerne tager videre med sig fra den skurvogn på Rudmevej 80, hvor det hele startede. De sidder her stadig, i skurvognen.

Gruppen er decimeret en smule, men stemningen er, som den altid har været.

Anton Mortensen, Jens Leonhard og Mads Stig Kistvad sidder en formiddag i april og drikker kaffe, og selvom festivalen stadig er fire måneder væk, så er forberedelserne i fuld gang.

- Vi må nok erkende, at der er forskel på, om man skal arrangere festival til 150 eller 800, siger Jens Leonhard.

På fire år er forberedelsestiden steget markant, og i år har de oplevet endnu et boom af praktiske opgaver.

- Vi skal hente tilladelser fra kommunen. Vi skal have søgt sponsorater. Vi skal have fundet frivillige. Og vi skal have fundet en måde til at bespise omkring 800 mennesker, remser Anton Mortensen op.

Arrangørerne tæller udover de tre drenge også en håndfuld andre gutter, der er forhindrede i at komme denne dag. Men i virkeligheden er hele lokalområdet sat i sving.

- Vi har lokale kogekoner som låner et af byens industrikøkkener, vi har en samarit, der er mor til en af drengene, og sikkerhedsvagterne er to fædre fra byen, som kører på motorcykel, fortæller Jens Leonhard, imens han ruller en smøg.

Skurvognen er pyntet med alt godt fra havet, og ikke to genstande er ens. En lille pejs udgør eneste varmekilde på de kolde aftener, hvor holdet også sidder derude for at diskutere planlægning og drikke øl.

Annonce
Tre af de originale drenge. Mads Stig Kistvad (tv), Jens Leonhard og Anton Mortensen. De sidste to er i København. Foto: Philip Nordentoft.

- 20.000 kroner? Nej tak!

Den hurtigt voksende festival står i år over for nye og flere udfordringer, men selvom de kunne løses ved en kontantindsprøjtning fra en stor kommerciel sponsor, så nægter drengene at sælge ud.

- Vi ville sælge vores sjæl, hvis vi gjorde festivalen kommerciel. Jeg kender én inde fra Albani, der har sagt, at hvis vi vil lege, så skal de nok komme med nogle rigtige penge. Men det kommer ikke til at ske, siger Mads Stig Kistvad.

- Hvis I fik tilbuddet fra en sponsor om at gøre festivalen kommerciel til gengæld for, at i hver sad med 20.000 kroner på kontoen bagefter - ville I så takke ja?

Drengene kigger på hinanden og tænker lidt.

- 20.000 er mange penge, men vi ville ikke gøre det, svarer Anton Mortensen for dem alle tre.

I skurvognen ryger man hjemmerullede cigaretter og drikker discount-øl. Her er det hyggen, der er essentiel. Ikke pengene.

Landligt og hipt

Ligesom de forrige år skal festivalen bestå af koncerter fra nye kunstnere, som om et par år måske har fået deres helt store gennembrud.

- Drømmen er, at kunstnerne skal tale om dengang de spillede på Rudme Festival lige inden de slog igennem. Festivalen skal på en eller anden måde være det sted, store kunstnere var, inden de var store, fortæller Mads Stig Kistvad.

Og noget tyder på, at den drøm ikke er helt skæv. Festivalen havde for et par år tilbage "Barselona" på plakaten. En duo som i dag nyder national anerkendelse.

- Det, vi prøver at gøre, det er at kombinere landsbystemningen med alt det, der er hipt. Og det tror vi, at vi lykkes ret godt med. Der kommer i hvert fald mange kunstnere og besøgende fra København, siger Anton Mortensen.

Han og de to andre gutter ser sig om efter et par øl, for de har sabbatår, og Mads Stig Kistvad skal ikke på arbejde før klokken 16.

Man kan stadig købe biletter til festivalen, som varer fra 18.-20. juli.

Billetprisen er 150 kroner, hvis man køber inden 1. maj. Derefter stiger prisen til 200 kroner. Billetterne kan købes via festivalens Facebookside.

Rudme Festival trak allerede pænt med unge til i 2017, men 2019-udgaven bliver større end nogensinde med 800 deltagere. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce