Annonce
FERIE I DANMARK

Rudbecks - det lille sted med det store navn

Tilde Rudbeck står for den daglige drift af den familieejet frokostrestaurant Rudbecks på hovedgaden i Nordby. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På hovedgaden i Nordby ligger Rudbecks - en lille, familiedrevet restaurant. Familiens hjerter banker for Fanø, nærmiljøet og de lokale råvarer. Sammen har de også Farm Rudbeck, hvor tre generationer bor under samme tag. Men i frokostrestauranten i Nordby er det Tilde Rudbeck, der regerer. Og selvom restauranten er lille, er navnet stort og velkendt langt ud over Fanøs grænser.

På Rudbecks i Nordby handler det først fremmest om mad af høj kvalitet. Men det handler også om lokale råvarer, nærmiljøet på Fanø og det gode liv. For her har Tilde Rudbeck skabt en forretning sammen med sin familie, hvor der ikke bliver gået på kompromis. Hverken med maden eller med familielivet, som der er god plads til i den familiedrevede virksomhed.

Tilde Rudbeck er vokset op på et økologisk landbrug. Det har givet hende en vis respekt for fødevarer, og vejen fra jord til bord er altafgørende.

- Det er vigtigt, at det, vi selv spiser, og det, som vi serverer for vores gæster, er af god kvalitet. At dyrene har haft et godt liv, og at grøntsagerne har groet under de bedste betingelser, mener hun.

Rudbecks begyndte som en oste- og delikatesseforretning. Men i dag er det også en velbesøgt frokostrestaurant. På menukortet er der Fanø-laks, burger med oksekød fra Sønderho og landgangsbrød, som man ikke skal forveksle med 80’ernes version. I stedet er det alt det bedste fra Fanø samlet på et bræt.

Tilde Rudbeck bestemmer den daglige menu, men hun har dog erfaret, at hun ikke skal lave alt for meget om på tingene.

- I december forsøgte vi os med julemad på menukortet, men de faste gæster spurgte med forfærdelse efter burgeren. Det skulle vi ikke ændre på, fortæller Tilde Rudbeck smilende.

Én ting, der især er afgørende for dagens menu, er køleskabet. Det er først og fremmest de råvarer og rester der gemmer sig på køleskabets hylder, der afgør menuen. Det er hele udgangspunktet for, hvad der bliver serveret. For i Tilde Rudbecks køkken er der intet madspild.

- Stokken fra broccoli blender vi til pesto eller bruger i vores vegetarburger. Har vi bagt for meget brød, laver vi et opslag på Facebook om, at folk kan komme og hente det gratis, fortæller hun.

På den måde indgår alle råvarer i en cyklus, og intet ender med at blive smidt ud.

Indretningen hos Rudbecks er hyggelig og hjemlig. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Vadehavets forrådskammer

Restauranten åbnede i 2011. Det var Tildes forældre, der grundlagde stedet som en oste- og delikatesseforretning, men det viste sig hurtigt, at der manglede den del af forretningen, hvor man kunne slå sig ned og drikke et glas vin eller spise en ostemad. Folk efterspurgte det. Derfor ændrede de det til en frokostrestaurant, hvor man stadig kan købe oste og delikatesser med hjem.

Stedet er et familieforetagende, og det viser sig på alle måder. Det er Tildes far, der destillerer snapsen, som de sælger i forretningen. Det er desuden også ham, der sætter etiketter på alle delikatesserne, og det er Tildes mor, der koger sennep og sylter og producerer saltblandinger med urter sanket på øen.

I det hele taget fremstiller de alt fra bunden på Rudbecks. De kærner smørret, og bruger kærnemælken til is. De bager alt brød af mel fra Forum i Esbjerg. Nationalpark Vadehavet er restaurantens forrådskammer.

Men det betyder også noget at handle lokalt og at tænke på de mennesker, de bor og lever side om side med på Fanø.

- Her hjælper vi hinanden, fortæller Tilde Rudbeck.

Der er over 3000 indbyggere på øen, og de fleste er bekendt med hinanden på den ene eller den anden måde. Især de erhvervsdrivende. Derfor undersøger Tilde Rudbeck først og fremmest, om hun kan handle lokalt, når hun skal bruge noget i restauranten. For eksempel nye glas.

- Lige ned ad vejen bor en glaspuster. Hos hende har jeg bestilt alle vores nye glas. Det giver bare mere mening at støtte de lokale end at købe engros, mener Tilde Rudbeck, der også serverer øl fra Fanø Bryghus og kun handler kød hos de lokale gårde på øen.

Annonce

Plads til børnene

Tilde Rudbeck overtog frokostrestauranten fra sine forældre i 2017. Med et ønske om at skabe en hverdag for sig selv og sine to børn uden stress og uden alt for meget tid væk fra dem. Hun bor lige oven på restauranten, og det er et bevidst valg, at den lukker klokken 16. På den måde skal Tilde Rudbeck aldrig gå på kompromis med tiden med sin familie.

- En gang om ugen tager vi i skoven og griller. Og det er uanset vejr, fortæller hun.

Det kan sagtens ske, at både hendes medarbejdere og øvrige familiemedlemmer tager med. Nogle gange er de mange, andre gange bare Tilde og børnene, men vigtigst af alt er de sammen.

- Der er altid plads til, at børnene kan være med, fortæller Tilde Rudbeck.

Hun er ikke bange for at give børnene opgaver i restauranten. De er blandt andet blevet sat i gang med at vaske op en dag, hvor der var særlig travlt i restauranten.

En lokal kunstner og ven af Tilde Rudbeck har malet trækfugle på væggen i restauranten. Foto: Birgitte Carol heiberg
Annonce

Påskefrokost og strikkefestival

Selvom restauranten ikke er særlig stor, har navnet Rudbeck en vis gennemslagskraft. Stedet er kendt og elsket af mange - det gælder lokale og turister.

Generelt er familien Rudbeck kendt for at skabe sjove arrangementer, der tiltrækker folk. Både i restauranten og på farmen i Sønderho, hvor de har plads til større selskaber. Til påske arrangerer de påskefrokost, hvor dagen starter ved Rudbecks i Nordby. I samlet flok cykler over 60 personer af sted til farmen, hvor de får frokost og snaps ad libitum. Om eftermiddagen skal de på æggejagt i klitterne for at finde 600 chokoladeæg, som børnene hjælper med at gemme.

- Der skal jo være noget at komme efter.

Det største arrangement er strikkefestival i september. Tilde Rudbeck har nøje overvejet, hvornår hun skal sætte billetterne til salg, for de bliver som regel revet væk.

- Det er vores største weekend på året i omsætning. Den overgår alle andre sæsoner, fortæller hun og tilføjer:

- Det er ikke unormalt, at folk sætter sig ved borde, hvor de ikke kender hinanden, bare for at skabe plads. For selvom de aldrig har mødt hinanden før, har de strik til fælles og kan tale om det. Det er utrolig hyggeligt.

Det er målet for Tilde Rudbeck, at det skal være hyggeligt og sjovt at komme på Rudbecks. Både som gæst og medarbejder.

- Fanø er et sted, man har lyst til at vende tilbage til, mener Tilde Rudbeck.

Den lille frokostrestaurant i Nordby én af mange grunde til det.

Rudbecks

Rudbecks er en frokostrestaurant, som også laver mad ud af huset.

Du finder den på Hovedgaden 90, 6720 Fanø.

Se menuen og læs mere om stedet på www.rudbecks.dk.

Du kan også følge den på Instagram under samme navn - Rudbecks.

Tæpperne er hjemmestrikket og hæklet. Det giver en mere hjemmelig og personlig oplevelse. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tilde Rudbeck bor oven på restauranten sammen med sine to børn. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Frokostrestauranten Rudbecks er en af Fanøs helt store trækplastre. Den ligger på hovedgaden i Nordby. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Rudbecks version af et landgangsbrød med alt det bedste fra Fanø på et bræt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det startede som en ost- og delikatesseforretning, men i dag er Rudbecks også en frokostrestaurant. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I familieforetagende er det Tilde Rudbecks far, der står for etiketterne på forretningens specialiteter. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nye byggegrunde kan være på vej her

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Middelfart

Socialdemokraten Peter vil have meget mere skov: - Det er en af de vigtigste opgaver, det nye byråd kommer til at arbejde med

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Annonce