Annonce
Odense

Royal åbning af blomsterfestivalen: Kronprinsesse Mary fik Odense til at smile

Gråbrødre Plads var fuldstændig fyldt med mennesker, da kronprinsesse Mary kom til byen for at åbne årets blomsterfestival. Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Odense Blomsterfestival åbnede torsdag med royalt besøg fra festivalens protektor kronprinsesse Mary, der blev mødt med store smil på turen rundt i gaderne.

Blomster har evnen til at bringe smil og glæde til dem, der modtager dem som gave eller ser dem gro og springe ud i alverdens farver.

Og den evne har kronprinsesse Mary tilsyneladende også.

Torsdag eftermiddag kort efter klokken 17 ankom hun for at åbne Odense Blomsterfestival og overalt blev hendes eget smil returneret af de mange, der var mødt op i gaderne og ikke mindst på Gråbrødre Plads, hvor den officielle åbning fandt sted i år.

8-årige Freja Marie Petersen var den første, der fik lov til at hilse på Mary og give hende den første buket af mange. Blomsterpigen fra Munkebjergskolen trak vejret lidt dybt et par gange, før kronebil nummer otte holdt ind ved Asylgade og kronprinsessen trådte ud, men hun fik både afleveret blomsterne, nejet og smilede lettet, da opgaven var fuldført.

- Jeg har øvet mig på at neje. Det var rigtig sjovt, lød det efterfølgende fra Freja Marie.

Efter ankomsten ved Asylgade gik turen til Gråbrødre Plads, hvor kronprinsessen stod for den officielle åbning af festivalen, mens en stor del af publikum tog billeder og smilede af synet af kronprinsessen på mobilskærmen.

Annonce
8-årige Freja Marie Petersen havde fået til opgave at give kronprinsessen dagens første buket blomster. Efterfølgende fulgte mange flere. Foto: Frederik Nordhagen

Stærk tilknytning til festival

Det var fjerde gang, at kronprinsesse Mary gæstede Odense i forbindelse med blomsterfestivalen, som hun siden 2012 har været protektor for.

I sin åbningstale slog hun derfor meget naturligt ned på årets tema.

- På tidsrejse er ikke blot temaet for dette års blomsterfestival i eventyrets by. Det er samtidigt et billede på mit eget forhold til den årligt tilbagevendende og unikke begivenhed. Min tilknytning til Odense Blomsterfestival er blevet stærkere som årene er gået. Præcis som min glæde over at betragte de uendeligt mange fantastiske og fantasifulde blomsterkreationer, som skabes år efter år, sagde kronprinsessen, der sluttede af med at døbe en ny sort af blomsten Hortensia fra det fynske gartneri Schroll.

- Jeg døber dig Princess of Passion, lød fra prinsessen, mens hun hældte en sjat rosé på blomsten.

Prinsesse-effekten

Fra Gråbrødre Plads gik turen tilbage ad Asylgade i retning mod Flakhaven med et stop ved Blomster By Sløk, hvor ejeren Sanne Sløk blandt andet bød prinsessen og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) på chili-makroner.

Sanne Sløk dirrede en smule, da det royale følge bevægede sig videre.

- Det var fantastisk. Jeg kan slet ikke lade være med at smile, sagde Sanne Sløk.

Og sådan virkede det altså til, at mange havde det under kronprinsessens besøg i Odense, der blev afsluttet med en reception for særligt inviterede på rådhuset.

I de næste dage må det så være blomsterne, der bringer smilet frem.

Sanne Sløk fra Blomster By Sløk var en af de udvalgte, der fik lov til at møde og snakke med kronprinsesse Mary. Det gjorde stort indtryk på hende. Foto: Frederik Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce