Annonce
Odense

Roya og Kefa kæmper imod social kontrol: - Vi skal gøre kvinderne stærke nok til at afvise imamerne

Roya Moore er formand for Foreningen Nour, der bekæmper negativ social kontrol. Hun er ikke overrasket over de seneste dages historier om parallelsamfund i Vollsmose. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen

Forkvinderne for foreningerne Søstre mod vold og kontrol og Foreningen Nour er ikke overraskede over de seneste dages afsløringer af, at der findes et religiøst råd i Vollsmose, og at en imam i bydelen har lavet særlige skilsmisse-kontrakter ud fra sharialov. - Vi skal gøre kvinderne stærke nok til at afvise imamerne, lyder deres råd.

Annonce

Odense: Hos foreningerne Søstre mod vold og kontrol og Foreningen Nour er man ikke overraskede over de seneste dages afsløringer af, at der i Vollsmose hersker et parallelsamfund, hvor et religiøst råd handler som en egenrådig myndighed, og hvor en imam har fastsat vilkår fra sharia i forbindelse med en skilsmisse, der blandt andet betød, at kvinden mistede retten til sine børn, hvis hun giftede sig igen eller hvis hun flyttede mere end 130 kilometer væk fra Vollsmose.

Begge foreninger er sat i verden for at bekæmpe den sociale kontrol mod etniske kvinder og forsøger at frigøre kvinderne for forældede dogmer. Og den frigørelse har stadig trange kår i nogle dele af samfundet.

- Det kommer ikke bag på mig, at imamerne fortsat har en helt særlig status i Vollsmose, og man fortsat henvender sig til dem med ting som skilsmisser. Men jeg har også et håb om, at der er flere og flere kvinder, som bliver bedre til at gennemskue det og siger fra, siger Roya Moore, der er forkvinde for Foreningen Nour.


Det stærkeste våben, vi kan give kvinderne, er mere viden om deres rettigheder og lade dem vide, at der altså kun er én lovgivning, der gælder i Danmark. Og det er den danske lov.

Kefa Abu Ras, stifter og talskvinde for Søstre mod vold og kontrol


Samme melding lyder fra Kefa Abu Ras, der i februar stiftede foreningen Søstre mod vold og kontrol sammen med Maja Løvstrup og Signe Bache.

Kefa Abu Ras kender flere kvinder, som har indgået skilsmissekontrakter, der har været til fordel for manden. Hun mener, at den bedste medicin mod parallelsamfund er mere viden til kvinderne om deres rettigheder. Arkivfoto: Michael Bager

- Nej, det kommer bestemt ikke som noget chok. Jeg har oplevet mange kvinder, som bliver underlagt nogle helt urimeligt skilsmissekontrakter, som altid er til mandens fordel, siger hun.

Annonce

Støtter politianmeldelse

Odense Kommune har i forlængelse af afsløringerne valgt at melde imam Abu Bashar til Fyns Politi for at have tilsidesat dansk lovgivning i forbindelse med den omdiskuterede skilsmisse-kontrakt.

Imam Abu Bashar er i de seneste dage kommet i fokus, fordi det er ham, der står på en konkret skilsmissekontrakt, der er lavet efter sharialov. Arkivfoto: John Fredy

Den beslutning støtter både Roya Moore og Kefa Abu Ras.

- Jeg synes, at det sender et meget vigtigt signal til alle. Og ikke mindst til os kvinder, der kæmper kampen og bliver endnu mere motiveret til at tage bladet fra munden, siger Kefa Abu Ras.

Annonce

Stil krav til kvinderne

Selvom de to kvinder støtter kommunens politianmeldelse af Abu Bashar, er det ikke nødvendigvis den hårde linje over for imamerne, der virker bedst, hvis man for alvor skal bekæmpe parallelsamfund i Vollsmose.

- Tidligere erfaringer har vist, at ikke bare kan fjerne imamerne. Der kommer bare nogle nye den næste dag. I stedet skal vi gøre kvinderne stærke nok til at afvise imamerne. Så vi skal bekæmpe imamerne ved at gøre kvinderne stærke, siger Roya Moore.

- Det stærkeste våben, vi kan give kvinderne, er mere viden om deres rettigheder og lade dem vide, at der altså kun er én lovgivning, der gælder i Danmark. Og det er den danske lov, siger Kefa Abu Ras.

Der skal dog også stilles krav til kvinderne, mener Roya Moore.

- Det har vi været alt for dårlige til. De skal arbejde eller tage en uddannelse. Men lad være med at sende dem på alle mulige kunstige kurser, hvor minoriteter skal lære, hvordan majoritetskulturer fungerer. Man lærer først noget, når man kommer ud i det danske samfund, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce