Annonce
Middelfart

Rottebekæmperens gode råd inden højsæson: Sådan undgår du rotter

Rottebekæmper Flemming Glenn fra Middelfart Kommune kommer med gode råd til at undgå de lodne bæster. Privatfoto.

Flemning Glenn har været rottebekæmper i 4,5 år. Siden januar 2019 har han været en af tre kommunalt ansatte rottefængere i Middelfart Kommune.

Han kommer med sine tre bedste råd til at forebygge og begrænse de trælse skadedyr.

Annonce

1) Ryd op

En pæn og ryddelig ejendom er et godt middel til i første omgang at undgå, at en eller flere rotter slår sig ned. Rotter kan nemlig godt lide læ og tørvejr.

- Sørg altid for at holde det ryddeligt omkring bygninger, siger rottebekæmperen, der nævner, at den slags gemmesteder er en af flere forhold, der gør, at din ejendom er attraktiv for rotterne.

2) Undgå fuglefoder

Når du fodrer fuglene, så fodrer du potentielt også rotterne.

- Man skal overveje helt at lade fuglefodring være. Vi har rigeligt med foder i naturen til danske fugle herhjemme. Mange private borgere fodrer fugle, og det er rotterne glade for, siger Flemming Glenn.

3) Anmeld, anmeld, anmeld

Grib knoglen med det samme, hvis du har mistanke om, at en rotte har slået sig ned på din adresse. Hellere anmeld en gang for meget end en gang for lidt.

- Man skal altid være opmærksom og anmelde i god tid. Især hvis man eksempelvis har høns eller dyrehold. Man har faktisk pligt til at anmelde, hvis man ser rotter, og der er desværre nogen, der venter eller ikke får taget sig sammen, siger Flemming Glenn, der understreger, at en hurtig indsats er afgørende, da en rotte hurtigt kan blive til flere.

- Mange fejer for egen dør først og siger, at deres rotter altid er naboens skyld. Det er ingen skam, og det kan ske for selv den pæneste ejendom, siger rottebekæmperen.

Du kan anmelde rotter via kommunens hjemmeside www.middelfart.dk.

Rottebekæmperen rykker så vidt muligt ud samme dag, hvis der er mistanke om rotter eksempelvis indendørs i beboelse.

Siden 2. januar 2019 har bekæmperne også rykket ud i weekenden, hvis man har set en rotte i sit private hjem eller på en fødevarevirksomhed. Man skal i givet fald ringe på kommunens vagttelefon på 28 96 23 80, hvor den vagthavende rottebekæmper vurderer sagen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce