Annonce
Odense

Roskilde vil sende et bjerg af metalskrot til Odense - i dag skal politikerne sige ja tak

Shredderaffald kommer fra blandt andet biler, hårde hvidevarer, jern fra genbrugspladser og jern fra nedrivningsvirksomheder. Der produceres årligt omkring 100.000-150.000 tons shredderaffald, og det anslås, at der ligger mere end 1,8 mio. tons shredderaffald i specialdeponier i Danmark. Kilde: Miljøstyrelsen. Arkivfoto: Ole Friis
  • Stena Recycling i Roskilde har bedt Odense Nord Miljøcenter om at aftage 25.000 ton metalskrot - såkaldt shredderaffald.
  • By- og Kulturudvalget tager stilling til sagen tirsdag.

Skal Odense over de kommende to år aftage et kæmpe bjerg af såkaldt shredderaffald - groft sagt metalskrot - fra Stena Recycling i Roskilde?

Det spørgsmål skal politikerne i By- og Kulturudvalget forholde sig til på et møde tirsdag.

Roskilde Kommune har ikke selv kapaciteten til aftage shredderaffaldet, men det har Odense Nord Miljøcenter, og Odense Renovation A/S er positiv over for henvendelsen. Men sagen skal forbi politikerne, inden en eventuel aftale kan indgås.

By- og Kulturforvaltningen indstiller til politikerne at sige ja til at modtage affaldet, og forvaltningen vurderer, at det er miljømæssigt og kapacitetsmæssigt uproblematisk at deponere yderligere 25.000 tons shredderaffald fra Stena på Odense Miljøcenter Nord.

Annonce

Masser af plads til mere

Odense Kommune har tidligere givet Stena lov til at deponere shredderaffald på depotet uden for byen, for siden 2011 har Odense Renovation som led i en nu udløbet aftale modtaget i alt tre gange 25.000 tons shredderaffald.

Siger politikerne ja til at modtage mere shredderaffald fra Roskilde, forudsættes det, at aftalen forlænges på samme vilkår som den tidligere aftale. Det betyder blandt andet, at Roskilde Kommune stiller garanti for udgifter til efterbehandling, hvis det hensatte beløb ikke rækker.

Men til historien hører også, at Odense Nord Miljøcenter har masser af plads.

På nuværende tidspunkt er der en restkapacitet på cirka 490.000 tons til shredderaffald. Derudover er der betydelige udvidelsesmuligheder, idet miljøgodkendelsen for Odense Nord Miljøcenter giver mulighed for en udbygning svarende til yderligere godt en million tons shredderaffald.

Med andre ord rækker kapaciteten forventeligt endnu cirka 37 år.

Odense Nord Miljøcenter har tidligere modtaget 70.000-80.000 tons shredderaffald fra H.J. Hansen Genvindingsindustri hvert år.

Men H.J. Hansen Genvindingsindustri har siden 2015 reduceret mængden af shredderaffald til deponi væsentligt, da virksomheden har fundet nye måder at bortskaffe en hel del af det på. I 2018 deponerede H.J. Hansen Genvindingsindustri cirka 27.000 tons på Odense Nord Miljøcenter.

Tilbage står spørgsmålet, om politikerne ønsker, at Odense skal være losseplads for metalskrot fra andre steder i landet. Alternativet er at køre shredderaffaldet fra Roskilde til Reno Djurs på Djursland.

By- og Kulturforvaltningen vurderer dog, at det er miljømæssigt væsentlig bedre at deponere shredderaffaldet fra Roskilde på Odense Nord Miljøcenter end at transportere det den væsentlig længere afstand til Reno Djurs.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce