Annonce
Indland

Rosenkrantz-Theil skal løfte statsministerens mærkesag

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen lover, at hun vil være børnenes statsminister. Her får hun brug for Rosenkrantz-Theil.

Det bliver Pernille Rosenkrantz-Theil, der skal forsøge at løfte en af statsminister Mette Frederiksens store mærkesager, nemlig børnene.

I forbindelse med regeringsdannelsen er Rosenkrantz-Theil blevet udnævnt til børne- og undervisningsminister.

Her kommer den nye minister til at spille en stor rolle, hvis Mette Frederiksen skal leve op til rollen som børnenes statsminister.

- En regering under min ledelse skal være den regering, der skriver det næste store kapitel i børnenes historie. Det er derfor, at jeg i dag siger til alle børn i Danmark: Jeg vil være børnenes statsminister.

- Danmark skal være verdens bedste sted at være barn. Vi nåede ikke langt nok sidst, vi selv havde regeringsansvaret, sagde statsministeren på partiets kongres i 2018.

Som børne- og undervisningsminister kommer Pernille Rosenkrantz-Theil til at stå i spidsen for skoleområdet.

- Jeg kan ikke huske en dag i mit liv, hvor jeg ikke har tænkt på undervisningspolitik. Jeg er praktisk talt vokset op på et lærerværelse, siger hun.

I valgkampen har minimumsnormeringer i daginstitutionerne været et stort tema, hvor Enhedslisten og SF har presset på. Hvem der skal knække den nød, er lige nu et åbent spørgsmål.

Men sikkert er det, at det enten bliver Rosenkrantz-Theil eller social- og indenrigsminister Astrid Krag.

42-årige Rosenkrantz-Theil startede sin politiske karriere i Enhedslisten, men meldte sig ud af partiet i april 2008 på grund af intern uenighed i partiet om opstilling af den muslimske Asmaa Abdol-Hamid.

Socialdemokraten overtager ministerstolen efter Liberal Alliances Merete Riisager, der ikke genopstillede ved folketingsvalget.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storspillende Otterup tilbage på sporet

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce