Annonce
Nordfyn

Rosenfestival præsenterer to nye roser. Og roserne har allerede fået international anerkendelse

"Fru Nørby" vandt en pris for sin sundhed, duft og smukke bi-venlige blomster. "Fru Nørby" er forædlet på Fyn. PR-foto
Medaljer til nye sorter til konkurrence i Tyskland - roserne kan ses på årets Rosenfestival.

Bogense: På den 67. Internationaler Rosenneuheiten-Wettbewerb 2019, i Baden-Baden, Tyskland, blev to danske roser, der spiller en central rolle i Nordfyns Rosenfestival i år, hædret med medaljer.

Det er Rosa Eskelund fra Roses Forever, der har forædlet roserne.

- Jeg er meget glad og også meget glædelig overrasket over, at netop de to roser, som har en central rolle i dette års Rosenfestival, vinder, siger Rosa Eskelund i en pressemeddelelse.

Alle Rosas roser udvikles på Fyn i Dyreborg og testes intensivt flere år på markerne i Bogense og i Holland. Den ene rose, Rosa Eskelund blev hædret med en bronzemedalje for, er rosen, som Jim Lyngvild navngiver til Rosenfestival i Bogense.

Jim Lyngvild har selv været i Dyreborg og vælge sin rose for et år siden i Rosas have, hvor Rosa har flere af de bedste nye unavngivne sorter stående i arkiv, og de er alle allerede 10-15 år gamle.

Annonce
Den ene rose, Rosa Eskelund blev hædret med en bronzemedalje for, er rosen, som Jim Lyngvild navngiver til Rosenfestivalen i Bogense. PR-foto

Navnet er klar

Allerede nu afsløres navnet på rosen. Det bliver "Jim The Viking". Den anden rose, der fik medalje, er rosen "Fru Nørby", Plant’n’Relax. Ghita Nørby døbte "Fru Nørby"-rosen i Odense i august 2016. Rosen fik ærespræmie i Baden Baden.

Rosenfestivalen finder sted 3. og 4 august. Forædlere fra hele verden kan indlevere deres nye roser til konkurrencen. Roserne plantes i parken i små bede og står der to-tre år. Roserne mærkes med en kode, så ingen ved, hvilken forædler, roserne kommer fra. En jury vurderer roserne fem gange i sæsonen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce