Annonce
Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Jette Kærgaard sender på lørdag sin 14. Rosenfestival ud over rampen. Festivalen åbner på Bogense Rådhus klokken 10 og ruller hele weekenden med rosendekorationer, udstillinger, workshops og musik. Foto: Sophie Lysholt Hansen
Efter et års pause springer rosenfestivalen igen ud i Bogense, og alt er næsten, som det plejer at være. Vi har samlet festivalleder Jette Kærgaards ti bud på, hvad du skal vide for at blive klar til en blomstrende weekend.

Rosenfestivalen er med sine snart 14 somre på bagen et af sommerens helt store højdepunkter på Nordfyn. Sidste år blev den holdt i en noget afpillet coronaudgave, men i år er næsten alt, som det plejer at være, fortæller festivalleder Jette Kærgaard, der her giver sine tanker om alt fra coronaafstand til vejrgæt og det-skal-du-se-attraktioner.

1 Nyt

Sidste år var rosenfestivalen mere eller mindre aflyst, men i år genopstår den i næsten samme forklædning, som vi kender den. Dog bliver det uden det store fødevaremarked og boderne på torvet, der ellers er fast inventar.

- Det har vi sløjfet, fordi det simpelthen trækker for mange mennesker sammen på et sted. I stedet har vi opfordret butikkerne til at rykke noget af deres handel ud på gaderne, så vi får lidt af den samme stemning, fortæller Jette Kærgaard.

I år vil det for første gang også være muligt at besøge fire private byhaver, der åbner op for besøgende hele weekenden.

2 Corona

Rosenfestivalen er en af de få festivaler, der ikke er blevet aflyst i år, og det bliver både uden mundbind og coronapas. Dog håber Jette Kærgaard, folk vil tage de fornuftige vaner med sig, så det bliver en tryg oplevelse for alle.

- Vores håb er, at folk er gode til at holde afstand og tage hensyn, men vi kommer også til at hjælpe til hele weekenden og minde gæsterne om det.

Arrangørerne har blandt andet sørget for, der er begrænsninger på antallet af gæster ad gangen ved byens udstillinger, der vil være servicevagter, der skal minde folk om at huske god afstand, og så vil der for første gang være en speaker, der både informerer løbende om weekendens program og oplyser, hvis der for mange mennesker samlet på et sted.

3 Vejret

Vejrguderne plejer at være med Rosenfestivalen, og ifølge Jette Kærgaard, der var med til at starte festivalen for 14 år siden, har de endnu ikke oplevet, at roserne eller gæsterne er regnet væk.

- Vi har, 7-9-13, været meget heldige med vejret stort set hver eneste gang, og vi tror på, der igen i år er en, der holder hånden over os. En enkelt byge eller to kan vi klare, men silende dagsregn vil være ærgerligt og tage toppen af antallet af besøgende.

4 Åbningstider

Det er ikke kun roserne, der strutter i opmærksomhed sådan en weekend. Også butikkerne og restauranterne får travlt med at servicere de mange besøgende.

- Det er en stor weekend for både detailhandlen og byens restauranter og cafeér, og de kommer til at gøre deres allerbedste for at give vores gæster en god oplevelse, lover Jette Kærgaard.

Butikkerne har åbent begge dage klokken 10-17.

5 Gæster

Det er svært at vide, hvor stor betydning coronaen får for antallet af gæster for weekenden, men festivallederen har en god mavefornemmelse.

-Ingen ved, om vi i år kommer til at være på niveau med, hvor vi plejer at ligge i antal besøgende, men det er mit bud. Jeg har i hvert fald hørt om både en svensk og en del danske busser, der kommer, så jeg er fortrøstningsfuld, siger hun.

Der plejer cirka at være 30.000 besøgende fordelt over de to dage.

6 Bagom

Det er ikke bare sådan lige at stable en festival på benene med mere end 100.000 roser, 30.000 besøgende og et hold af 150 frivillige. Det giver både en bunke af frivillige arbejdstimer, søvnløse nætter og kriller i maven.

- Vi har arbejdet et helt år på at stå klar, og hver og en på holdet er en brik i et enormt puslespil. Så når jeg lørdag morgen har taget min kjole på og cykler gennem byen mod åbningen af festivalen, lægges den sidste brik, og det hele går op i en højere enhed, siger festivallederen, der har været med siden den første festival i 2007.

7 Yndlingsrosen

Med mere end 100.000 roser på både stilke og i potter kan det være svært at vælge en favorit, men Jette Kærgaard har haft mange år til at tænke over sin yndlingsrose og ved lige, hvilken hun bedst kan lide.

- Der er simpelthen så mange at vælge imellem, men Bogenserosen eller Clair Renaissance, som den også hedder, dufter helt fantastisk, så det er nok min yndlings.

Den ferskenfarvede rose blev lavet til den første festival i 2007. Siden er der hvert år blevet produceret en ny rose til samlingen, og de er først er rigtigt indlemmet i rosenflokken, når de er døbt af en særligt udvalgt gæst og af Manneken-pis for enden af Adelgade.

Det er blandt andre blevet til en Jim the Viking-rose døbt af designeren Jim Lyngvild, en Prinsesse Marie rose efter prinsesse Marie og en, naturligvis, rød Birthe Kjær-rose.

8 Rosernes tilstand

Grønløkke Planteskole er Skandinaviens største producent af roser og producerer hvert år mere end en million roser og 950 forskellige sorter, og det er en del af de roser, man kan opleve i Bogenses gader under festivalen. Alt tyder på, de både er struttende og i fuldt flor til den store weekend.

- De har haft det lidt hårdt i den periode, hvor det simpelthen var så varmt, men vores rosengartner har passet dem godt, og nu har de lige fået en tår vand her i løbet af de sidste par dage, fortæller Jette Kærgaard, der har været rundt i byen og se til roserne flere gange.

9 Must see

Festivallederen har naturligvis svært ved at udvælge en enkelt ting, man bare skal opleve i weekenden, men hun fremhæver især rådhuset som noget, alle gæster bør opleve.

- Det er simpelthen så flot, og jeg er vildt imponeret. Der er både et blomstrende rosenbord og en udstilling, der hedder "klædt på med roser", så det vil jeg virkeligt anbefale.

Derudover anbefaler Jette Kærgaard også at komme rundt i hele byen og se rosendekorationerne, der i år er lavet ud fra temaet "Danmark Rundt", hvor kendte, danske seværdigheder bliver portrætteret i rosenkunsten.

- Jeg bliver lige overrasket hvert år over, hvor flot det er, siger hun.

10 Husk

Det er altså om ganske få dage, den 14. rosenfestival springer ud i Bogense og bader gaderne i farverige dekorationer, og det bliver så tæt på normalt, som det næsten kan komme. Ingen mundbind, ingen coronapas, men en god portion fornuft og måske en regnjakke for en sikkerheds skyld.

Og så er det vigtigt at huske, at den store rosendåb i år er flyttet fra Manneken Pis i Adelgade til Torvet. Det foregår klokken 10.35, efter den officielle åbning på rådhuset klokken 10, hvor komtesserne af Rosenborg står klar til at navngive årets rose.

Embed: Spørg redaktionen
Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Odense Håndbold

Før nøglekampen i Sverige i Champions League - Odense Håndbold får gensyn med en af klubbens mesterspillere

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce