Annonce
Odense

Anna har hovedrollen: Ronja Røverdatter er hendes store barndomsidol

Ronja Røverdatter (Anna Bruus Christensen) er ikke alene om at gøre op med sin far, Mattis' røverliv. Hun finder sin sjælefrænde i Birk (Jeppe Marling), der er søn af skovens anden røverbandeleder, Borka. Foto: Emilia Therese
På Odense Teater skal Anna Bruus Christensen spille røverkongens seje datter, der nægter at vokse op i et samfund, hvor man lever af at stjæle fra andre.

Anna Bruus Christensen ligner Ronja Røverdatter. Øjnene er dybblå og fulde af spilopper. Og under den sortpjuskede teaterparyk er hendes hår langt og troldefiltret.

Men den 29-årige skuespiller har noget andet, der er mindst lige så vigtigt, når hun de næste par måneder skal spille røverkongens oprørske datter. Hun har kærligheden til den viltre pige.

- Ronja er mit store barndomsidol. Hun er sej, for hun kan ikke acceptere, at man stjæler fra andre. Så hun løsriver sig fra sin far, Mattis, selv om han er hendes store forbillede.

Mor Lovis og far Mattis (Natalí Vallespir Sand og Anders Gjellerup Koch) er sammen med Skalde-Per (Klaus T. Søndergaard, t.v.) de faste holdepunkter i Ronjas (Anna Bruus Christensen) barndom. Men med alderen begynder hun at sætte spørgsmålstegn ved røverbandens måde at leve på. Foto: Emilia Therese

Det, der for alvor provokerer Ronja, er, at Mattis har tre standardsvar på, hvorfor han har valgt røverlivet: "Sådan er det", "Sådan har det altid været" og "Så snakker vi ikke mere om det".

Svært at løsrive sig

- For Mattis er der hans måde eller ingen måde. Det vil Ronja ikke finde sig i, så hun må gøre op med patriarkatet for at kunne være den hun ønsker at være: et menneske, der står op for sig selv og andre, siger Anna Bruus.

I protest mod røverbandens livsførelse vælger Ronja (Anna Bruus Chrisensen) at flytte ud i skoven. Men der venter skovheksene ... Foto: Emilia Therese

Det er ikke let for Ronja at vriste sig fri, for båndet mellem hende og faren er stærkt. Og selv om hun er uenig i Mattis' måde at opføres sig på, er han også hendes store forbillede. Det er ham, der redder hende fra skovhekse og ulve, og ham, der har givet hende modet og troen på sig selv.

- Ronja nægter at underordne sig Mattis' maskuline verdensanskuelse, for efter hendes mening skal mennesket og fællesskabet være i højsædet. Hun slår sig jo også sammen med Birk - den rivaliserende røverkonges søn - som symbolet på, at det er op til ungdommen at gennemføre de nødvendige kulturændringer.

Eventyr og tillid

"Ronja Røverdatter" rummer som Astrid Lindgrens andre bøger en underliggende morale, som taler til det bedste i mennesker og giver en tro på, at man kan forandre verden:

- Ud over eventyr-elementet har historien også et lag, som viser  at Astrid Lindgren tager børn alvorligt og har tillid til, at de er så kloge og fornuftige, at man trygt kan overlade ansvaret for fremtiden til dem.

Anna Bruus Christensen

Skuespiller, født 1991. Uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i 2019.

På Odense Teater har hun medvirket i "Skybrud", "The Great Gatsby", "Snefald" og "Helligtrekongersaften".

I sæson 2020-21 medvirker hun i "Ronja Røverdatter", "Tre søstre" og "Frank vender hjem".

Alting forandrer sig

I teksten til forestillingens afslutningssang hedder det: "Alting forandrer sig. Jeg må godt forandre mig. Duer vi uden andre? Nej. Alting forandrer sig".


For Mattis er der hans måde eller ingen måde. Det vil Ronja ikke finde sig i, så hun må gøre op med patriarkatet ...

Anna Bruus Christensen, skuespiller


- Teksten er ikke en løftet pegefinger, men en håndsrækning til Mattis og de andre røvere, men også til børn og forældre i salen. Selv om du kommer fra en tid, hvor verden så ud på én måde, kan du vælge at tage dine holdninger op til eftertanke. Ligesom Ronja må du gerne ændre mening, siger Anna Bruus og fortsætter:

- Jeg vil gerne vise, at Ronja er et sammensat menneske ligesom alle andre. Min Ronja er sindssygt hidsig og meget følsom, men hun kan også være vildt sej eller voldsomt ked af det. Nogle gange er hun den, der hjælper andre. Andre gange er det hende, der beder andre om hjælp. Hun kan lære os, at man ikke altid behøver at være den stærke og skråsikre. Det vigtigste er, at vi altid er der for hinanden.

"Ronja Røverdatter", Odense Teater 21. november-17. januar.

Forsiden netop nu