Annonce
Indland

Romantisk attraktion: Elvira Madigan og Sixten Sparres grav

Gravstedet for Elvira Madigan og Sixten Sparre ved Landet Kirke på Tåsinge, er blevet renoveret med en mindelund. Gravstedet besøges hvert år af mange turister, for at få en lille flig af kærlighedshistorien der lever videre, da parret døde i Nørreskoven i 1889.

Nordens Romeo og Julie, Sixten Sparre og Elvira Madigan, ligger begravet på Landet Kirkegård på Tåsinge og tiltrækker hver dag mange besøgende.

Omgivet af idylliske marker og skov og op ad den lille landsbykirke, Landet Kirke, ligger et lille stykke af en af Danmarkshistoriens største kærlighedshistorier.

Det er her, cirkusprinsessen Elvira Madigan og løjtnanten Sixten Sparre ligger begravet, efter de få dage forinden, i slutningen af juli 1889, er fundet døde i Nørreskoven tæt ved. Skudt af Sixten Sparre med hans tjenestepistol.

Cirkusprinsessen og løjtnanten havde forelsket sig i hinanden året forinden, og i juni 1889 stikker de af sammen. De tager til Troense på Tåsinge, hvor de indlogerer sig på et pensionat. De har hverken penge eller fremtidsudsigter, så på en skovtur den 20. juli skyder Sixten først Elvira og derefter sig selv.

Annonce
Sixten Sparre blev 35 år, og Elvira Madigan, med det borgerlige navn Hedvig Jensen, blev 21.

Tiltrækker brudepar

Søndag sidst på formiddagen, imens samlesangen og orglet lyder ud igennem kirkens tykke mure, er der flere par henne og kigge på gravene og læse det skilt, der er sat op ved siden af.

Et par i motorcykeltøj, sandsynligvis turister, kigger på gravene hånd i hånd og udveksler et par kys, da de kommer tilbage til motorcyklerne, der holder parkeret bag kirken.

- I sommerperioden kommer der typisk tre-fire busser hver dag, og der kommer også mange enkeltpersoner. Jeg har nærmest ikke været her uden der er nogen henne og kigge, fortæller Johanne E. Fauerskov, der er sognepræst i Bjerryby-Landet pastorat som Landet Kirke hører under.

Selvom der kommer mange turister for at se de berømte gravsten, får kirken som sådan ikke noget ud af gæsterne, da de ikke skal betale entré, men frit kan besøge kirkegården.

- Det er selvfølgelig med til at gøre kirken og Tåsinge synlig, men ellers er det kun udgifter for os, forklarer Johanne E. Fauerskov.

De mange besøgende kommer kun for at se graven, de deltager ikke i gudstjenesterne i kirken, oplyser sognepræsten. Til gengæld oplever hun, at vælger mange at blive gift i Landet Kirke, og efter vielsen lægger nogle brude deres brudebuket på graven.

Gravstenen for det elskende par, der valgte at gå i døden sammen, fordi en fælles fremtid på jorden ikke virkede sandsynlig, er et sted, man bør besøge med sin kæreste eller ægtefælle. Ikke, fordi der som sådan er så meget at se, men mere som en påmindelse om, at man skal huske at give plads til kærligheden, vurderer Fyens.dks udsendte.

Hvad

Elvira Madigan og Sixten Sparres gravsten. Gravstedet er arkitekttegn og indeholder, for uden de to sten, en infotavle og to bænke.

Hvor

Landet Kirkegård, Elvira Madigans Vej 39A, 5700 Svendborg

Hvornår

Alle dage. Gratis entré.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce