Annonce
Kultur

Roman: Skarpt portræt af livsformer

Anna Grue. Foto: Klein og Co/Politikens Forlag
Annonce

Det er en udelt fornøjelse at følge den romanrække, Anna Grue udfolder i disse år. Udover at være et sandt overflødighedshorn af gode historier og fortællemæssig energi rummer bøgerne også et på en gang skarpt og solidarisk portræt af, hvordan livet formede sig i årene omkring velfærdsstatens udfoldelse.

I 2015 udkom "Italiensvej", hvor hovedpersonerne blev introduceret, og her først og fremmest italienske Vittoria, der med den lille Massimo i håndbagagen kom til Danmark i 1958. Nu i 1964 i "De voksnes rækker" er hendes ægteskab med enkemanden og lægen Ejnar tæt på at lide af metaltræthed, og veninden Conny, som ved ankomsten til Danmark var med til, at Vittoria faldt til, er nu årsag til, at forholdet mellem Vittoria og Ejnar udsættes for en voldsom test.

Men Anna Grue har mere end ægteskabelig krise på paletten. Vittoria er også mor for Ejnars to børn, hvor Helle står for at skulle konfirmeres og er på fuld fart ind i puberteten. Helle, som gribes af Beatles-feber, kommer til at udfordre ikke mindst sin fars stive forståelse af, hvad kultur er for en størrelse.

Anna Grue: "De voksnes rækker". Foto: Politikens Forlag
Annonce

Livsformernes historie

Anna Grue håndterer sit stof så suverænt, at det efter læsningen går op for en, at man er blevet præsenteret for en lille og nuanceret livsformernes Danmarkshistorie. Maksimalt underholdt har jeg fået en masse at vide om, hvad der karakteriserede perioden før ungdomsoprøret.

Takket være Grues fortællemæssige overskud og stof med en masse kød og blod har man som læser fulgt åndeløst med i konflikter mellem forældre og det næsten voksne barn, den hjemmegående husmors på en gang meningsfulde og frustrerende rolle, og hvordan hverdagslivet satte sexlivet på automatpilot. Men også hvordan Ejnars manderolle udfordres, for Vittoria kommer efter et besøg hos sin italienske mentor, nonnen Giovanna, på sporet af, hvad hun vil med sit liv.

Som læser ser jeg med de allerstørste forventninger frem til næste bind, for det kan ikke kun være læseren, der sidder med følelsen af, at her er et stof, som Anna Grue slet ikke kan slippe.Roman

Anna Grue: "De voksnes rækker".

480 sider, Politikens Forlag

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Middelfart falder fra nummer 4 til nummer 29: Grøn vækstkommune på voldsom rutsjetur i årlig undersøgelse om lokalt erhvervsklima

Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce